hello@lightsonromania.com

[expoziție]

Lights On Cluj-Napoca: Intersection

Descriere

Asociația Daisler anunță lansarea ediției cu numărul cinci al unuia dintre cele mai nonconformiste evenimente din țară, festivalul de instalații de lumină Lights On. 

Artiști din Polonia, Franța, Olanda, Marea Britanie și România expun lucrări în premieră în cadrul festivalului care va avea loc între 18 și 27 noiembrie la Cluj-Napoca, în zona The Office, Iulius Parc și Podul Elisabeta. 

 

Sub sloganul “Light is more than energy”, evenimentul vorbește despre contextul crizei energetice într-o manieră extrem de deschisă și onestă prezentând în premieră consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice, un subiect extrem de dezbătut în această perioadă. 

 

Tema generală a ediției este Intersection, iar publicul se va putea bucura de instalații care vorbesc în premieră despre această temă, în vreme ce alte instalații iubite de publicul larg revin în maniere creative la Cluj-Napoca.

***Acces liber. 

Consum total de energie electrică cumulat 3.5 kwh. pentru toate instalațiile, echivalentul unei locuințe cu trei membrii. 

 

Iulius Parc
The Office
Record Parc
Podul Elisabeta
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Hampton by Hilton Hotel

18 - 27 Noiembrie 2022

Instalațiile se vor aprinde o dată cu căderea serii.

Nota organizatorilor:

 

 • Toate instalațiile vor putea fi vizitate zilnic, intervalul recomandat fiind 17-22 pentru a le putea experimenta cu sunet pe cele care dispun de coloana sonoră (da, avem instalații care dispun de coloană sonoră)
 • Omul în lume și lumea în om găzduit de Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei este vizitabil în intervalul 10-22 (după aceea muzeul se închide)
 • Toate instalațiile sunt accesibile persoanelor în scaune cu rotile
 • Toate instalațiile sunt sigure, certificate și montate de creatori sau echipe tehnice certificate.
 • Lights On e un eveniment asigurat în întregime de Uniqa Asigurări prin Safety Broker
 • Fan Courier ne-a ajutat să aducem tone întregi de echipament din Europa pentru o ediție de poveste
 • Concomitent cu Cluj-Napoca, Stringed este expus la Glow Eindhoven, unul dintre mai mari festivaluri de lumină din Europa
 • Butterflies Cluster a ajuns la Cluj-Napoca în urma unui schimb de instalații cu cel mai mare festival de lumină din Marea Britanei, Light Night Leeds
 • Lights On este singurul festival de instalații de lumini din țară membru în ILO (International Lights Festival Organization)
 • Bucurați-vă de lumină pe jos, pe două roți sau cu mijloacele de transport în comun.
 • Mulțumim prietenilor de la Why Not Us care ne-au ajutat să iluminăm The Office pentru o experiență de lumină fascinantă. 
 • Lights On are un line-up de instalații care consumă 3.5 kwh, echivalentul consumului de energie electrică produs de un apartament găzduit de o familie cu 4 membri în plină activitate. Este cel mai mic consum de energie existent printre toate evenimentele mari care se desfășoară în Cluj-Napoca în timpului anului.

Instalații 2022:

Museum of the Moon

Museum of the Moon ne invită într-o lume a necunoscutului, dar și a curiozității, o lume pe care acum, avem ocazia să o descoperim împreună.

De-a lungul timpului, Luna a fost o sursă de inspirație pentru omenire, oferindu-ne șansa de a ne conecta unii cu ceilalți, indiferent în ce colț al lumii ne-am afla. Ea este cea care a dat glas atât artiștilor, cât și oamenilor de știință, creând astfel o legătură interumană indestructibilă. Astfel, instalația de lumină ne oferă șansa de a admira îdeaproape acest minunat corp ceresc și de a pătrunde alături de el într-o lume cosmică, o lume a infinitului și a tuturor posibilităților.

În România, Museum of the Moon face parte din seria instalațiilor prezentate în cadrul evenimentelor propuse de festivalul Lights On Romania, creat de Asociația Daisler.

Museum of the Moon
vezi instalația

Omul în lume și lumea în om

Siluetele noastre

Oamenii reprezintă componenta de bază a oricărui oraş, care alături de diverse elemente urbane, spaţii publice şi activități formează un sistem complex. Această componentă dă viață orașului, materializând tot ce cuprinde într-un corp viu. Corpul uman reprezintă sacralitatea și energia care umple spațiul public prin simpla lui prezență. Energia este transmisă direct prin interacțiune fizică, vizuală.

Omul din lume și lumea din om
vezi instalația

Diva

 

Diva e o lucrare sculpturală inedită de 3.5 metri înălțime, o apariție puternică și de neuitat în orice context te întâlnești cu ea. Lucrarea întruchipează o siluetă umană împietrită într-o ipostază meditativă, care capătă viață la căderea întunericului și care reușește ulterior să comunice cu cei din jurul ei. 

Plecând de la premisa antropocentrică (conform căreia omul este centrul universului), Diva îmbrățișează intersecția evoluției umane cu iminenta prăbușire a industrializării pentru a reda o stare de balans incert. 

Butterflies Cluster

Un cluster de stele din galaxia Scorpius a inspirat instalaţia „Butterfly Cluster” a artistei britanice Anne Bennett. Aceasta e expusă în premieră în afara Marii Britanii grație unui schimb de instalații între Lights On și Light Night Leeds, cel mai mare festival de lumină al Marii Britanii.

Butterfly Cluster
vezi instalația

Stringed

O lucrare impresionantă prin dimensiune (20 de metri lungime) şi execuţie, Stringed reprezintă intersecţia dintre lumină în mişcare şi sens, la modul cel mai propriu. Şirurii de puncte luminoase converg într-un punct în care lumina capătă sens şi devine inspiraţie.

O lucrare sculpturală şi textuală care atârnă în aer fără efort, care capătă şi pierde la fel de repede sensul, amintindu-ne despre intersecţia cuvintelor care dă naştere limbii vorbite. Cuvintele luminoase nu lasă nici o amprentă permanentă asupra lumii, dar lasă una în minţile privitorilor care vor căuta să găsească sensul.

Stringed
vezi instalația

Balloomi

Instalația e realizată din 85 de baloane umflate cu aer, dispuse într-o formă piramidală cu LED-uri albe puternice la interior. O formă minimalistă, dar foarte transcendentală de design. Noaptea, Balloomi devine o piesă centrală în orice context ar fi amplasată, atrăgând publicul instantaneu, la fel cum un bec atrage moliile. 

Balloomi
vezi instalația

ȘI MIE

„ȘI MIE” este o continuare umană a declarației „MI-E DOR DE TINE”, instalația simbol a Lights On Romania. De fiecare dată când aceasta se aprinde, răspunsul nu se lasă mult așteptat și apare undeva în țară, de regulă suspendat pe un pod simbolic.

Aqua Olimpia

 

La intersecţia dintre real şi fantastic e lumina albastră care se mișcă liberă în adierea vântului, la fel cum luciul apei vibrează în bătaia lunii. Instalaţia imită o piscină, iar spectatorii vor crea valuri prin propria mişcare. Efectul de a fi “in apă” e potenţat de efectele luminoase care imită mişcarea valurilor la suprafaţa apei. Fumul de intensitate mică credibilizează valoarea estetică şi umple instalatia, înlocuind lichidul.

Aqua Olimpia
vezi instalația

in[visible]

in[visible] își are originile în celebrul blockbuster al anilor 90 The Matrix, reinterpretat sub forma unui interogatoriu despre propria identitate în relație cu lumea din jur. Pe măsură ce intri în instalație, întreaga fibră a realității pe care o percepem ca fiind fixă, stabilă, începe să se descompună într-un milion de fragmente care distorsionează și diluează tot ce știm și cunoaștem, elementele cu care suntem obișnuiți până chiar la însăși propria noastră persoană.

Intersecția dintre perspective e analizată printr-un milion de imagini compuse și descompuse pe măsură ce subiectul pătrunde într-un tunel de lumină al sinelui lung de 12 metri, o lucrare spectaculoasă din toate punctele de vedere.

in[visible]
vezi instalația

Light & Geometry

Lucrarea Cristinei Toadere, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, se află la intersecția dintre lumină (efemeră și nelocalizată) și material textil, tânăra artistă experimentând conceptul de proiecție prin materiale solide. 

Light & Geometry
vezi instalația

Sponsori & Parteneri