[instalație]

Light & Geometry

Lights-Geometry-8878

Filtrarea luminii prin material textil

Lucrarea Cristinei Toadere, absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, se află la intersecția dintre lumină (efemeră și nelocalizată) și material textil, tânăra artistă experimentând conceptul de proiecție prin materiale solide. 

În cazul de față, spectactorul va observa corpuri expoziționale realizate din materiale textile de diverse grosimi, prevăzute cu un corp de iluminat care proiectează sau reflectă lumină asupra sa. 

Despre artist: Cristina Toadere

Artista Cristina Toadere, născută în Huedin, județul Cluj, stabilită la Cluj-Napoca, s-a întors în țară după o perioadă petrecută la Madrid, în Spania, unde a colaborat cu câțiva designeri vestimentari cunoscuți pe scena modei spaniole, de-a lungul a mai mulți ani.

A început studiile la UAD, la specialitatea Design Textil, absolvind Licența în anul 2020 și Masteratul în 2022.

În cei cinci ani de studiu în lumea artelor decorative( 3 de licență și 2 de masterat), unde a avut ocazia să experimenteze doi ani de Erasmus+, petrecuți în mare parte în Spania la Murcia și Madrid, dar și în Italia la Bari, a avut posibilitatea de a vedea arta în forma pură și naturală la ea acasă, fapt care a determinat-o să își creeze un stil propriu de exprimare pe suprafața textilă, cu ajutorul tehnicii de deconstrucție textilă prin perforare, la care mai apoi îi adaugă strălucire prin utilizarea metalului și a sursei de iluminat.

Cu proiectul final de masterat, LIGHT+GEOMETRY, care este compus din mai multe corpuri spațiale care au incorporată lumină, artista urmărește să creeze o atmosferă de calm și eleganță în spațiile unde vor fi amplasate aceste corpuri. Cu acest proiect s-au deschis o serie de oportunități de a crea ținute extravagante pentru film și teatru, pentru spectacol în general. 

Fotografii realizate de: Gabriel Aldea-Turcu (Komiti)

În cei 5 ani de la lansarea proiectului am afișat 54 de instalații în 40 de locații