Despre Lights ON

Lights On Romania e o inițiativă menită să aducă instalații artistice care au la bază lumina în spațiul public.

Pentru a atinge acest scop au fost lansate două componente distincte:

  • concursul pentru iluminat festiv, lansat în 2015 în Cluj-Napoca și nu numai
  • festivalul de light-art lansat în 2018 în Cluj-Napoca.

EDIȚII

Lights ON este un demers al Asociației Daisler ce a văzut lumina zilei pentru prima oară în 2015. Atunci era (doar) un concurs pentru iluminat festiv, iar câștigătorul a fost de fapt orașul, ale cărui câteva zone, unele centrale, altele periferice, au fost împodobite în perioada sărbătorilor de iarnă altfel. Iar prin “altfel” vrem să zicem chiar altfel. “Snow balls”, Piața Mihai Viteazu’, 2015. “Forest spirits”, strada Mihail Kogălniceanu, 2016 (încă poate fi văzută și pozată, doar că acum în Piața Muzeului). “Beatrix”, bulevardul Eroilor, 2017. “Swing with light”, Piața Avram Iancu, 2018. “Follow me”, Parcul Primăverii, 2019. Acestea au fost “noile globuri”, de fapt opere de artă luminoase, care au făcut Cluj-Napoca să strălucească. Altfel. 

 

În 2018, Lights ON s-a metamorfozat într-un festival de artă luminoasă.

De fapt, festivalul de artă luminoasă. Și uite așa, orașul, cu ale sale bulevarde, parcuri și piețe, a devenit o expoziție în aer liber de mare anvergură a unor instalații artistice, create atât de artiști români, cât și străini. 

 

Ce vrem să spunem, de fapt, este că în spatele poveștii fiecărei instalații se ascunde povestea unei probleme cu care ne confruntăm (ca oameni, cetățeni, locuitori ai orașului) și pe care o înfruntăm, așa că această poveste poate fi și cea a unei soluții. Ține (și) de noi să facem lumină. 

Toate au la bază lumina, nu doar instalațiile, ci toate lucrurile. Amintiți-vă (sau descoperiți în secțiunea Ediții anterioare) “Private moon”, poem vizual semnat de artistul rus Leonid Tishkov. Sau de “Mi-e dor de tine”, instalație pe care valurile apei au purtat-o de pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca tocmai până în Canary Wharf, Londra, și a primit răspuns-scrisoare în sticlă de acasă, “Și mie”, dar și din București, “Te aștept”. Ori de instalația-pasăre călătoare “Museum of the moon”, semnată de artistul englez Luke Jerram, care și-a făcut cuib în Biserica Piaristă. Sau de “Gaia”, opera-planetă aparținând aceluiași artist, care a ocupat (mare parte din) o clădire de birouri.

CE ZICE PRESA DESPRE NOI

 

Cluj-Napoca, Capitala Luminii

PRO TV

Cum poți să scapi de ghirlandele colorate și decorațiunile de Crăciun kitschoase.

Pressone.ro

Fotografia virală din ziua alegerilor.

PRO TV

Instalațiile Lights On au ajuns virale pe Internet

Cluj.ro

Lights On Romania este unul dintre cele mai bune evenimente culturale de peste an

Clujlife.ro

Instalatiile

pe care artiștii selectați de echipa Lights On Romania le prezintă în spațiul public și privat vin cu povești menite să aducă în atenția tuturor conștientizarea unor probleme mai mari sau mai mici cu care ne confruntăm în moduri distincte.

Artiști străini și artiști români, cunoscuți sau necunoscuți publicului larg, expun lucrări aclamate la scară globală sau în premieră în Cluj-Napoca, orașul care se transformă pentru al doilea an la rând într-o veritabilă galerie de artă contemporană la scară mare.

Echipa

Acesta este Lights On Romania în 2020 și aceasta este echipa din spatele ei.

Andi Daiszler

Andi Daiszler

inițiativă și înfăptuire

Mihai Cotos

Mihai Cotos

co-organizare

Daniel Popescu

Daniel Popescu

direcție artistică

Kovacs Balint

Kovacs Balint

asistență juridică

Larisa Jitaru

Larisa Jitaru

comunicare

theea Ursu

theea Ursu

comunicare

Adrian Bălan

Adrian Bălan

asistență tehnică

Raul Petri

Raul Petri

consultanță artistică

Stanik Bence

Stanik Bence

traducător / translator

Ramona Bob

Ramona Bob

parteneriate și finanțări

Camelia Pojar

Camelia Pojar

parteneriate și finanțări

Lights On Romania este surprins (plăcut) foto de către echipa KOMITI și video de către echipa Talo. Iar cei care ne poartă pe drumul spre fiecare instalație sunt cei din echipa Cluj Guided Tours.

Lights On Romania este produs și dezvoltat de Asociația Daisler

ONG dedicat reactivărilor urbane, lansat în 2016 în Cluj-Napoca. Asociația Daisler mai cultivă și Strada Potaissa – Piața de Flori Altfel, Centrul Verde, dar și Blue Monday.