Despre

Lights On Romania e o inițiativă menită să aducă instalații artistice care au la bază lumina în spațiul public.

Pentru a atinge acest scop au fost lansate două componente distincte:

  • concursul pentru iluminat festiv, lansat în 2015 în Cluj-Napoca și nu numai
  • festivalul de light-art lansat în 2018 în Cluj-Napoca.

În acest an, festivalul de Light Art vine cu mai multe surprize pentru fanii acestui gen de manifestare culturală publică. Evenimentul se va desfășura între 21 noiembrie și 15 decembrie în Cluj-Napoca, cu câteva excepții care vor fi dezvăluite la momentul oportun.

Tema generală a ediției cu numărul 2 este Conștientizarea, cu focus special pe trei domenii independente:

  • Arhitectură
  • Mediu
  • Relația Individ-Comunitate

Instalațiile

pe care artiștii selectați de echipa Lights On Romania le prezintă în spațiul public și privat vin cu povești menite să aducă în atenția tuturor conștientizarea unor probleme mai mari sau mai mici cu care ne confruntăm în moduri distincte.

Artiști străini și artiști români, cunoscuți sau necunoscuți publicului larg, expun lucrări aclamate la scară globală sau în premieră în Cluj-Napoca, orașul care se transformă pentru al doilea an la rând într-o veritabilă galerie de artă contemporană la scară mare. Spațiile de expunere sunt și ele extrem de diverse, atât ca amplasament, cât și ca ofertă, unul dintre scopurile evenimentului fiind reactivarea spațiilor urbane.

Astfel, dacă anul trecut, la prima ediție, clujenii și nu numai au fost luați prin surprindere de instalații interesante regăsite în biserici (Museum of the Moon – Biserica Piaristă) sau curți interioare (Endless Light Column – curtea interioară a Samsara Foodhouse), în acest an evenimentul capătă mai mult curaj și duce instalații de lumină deasupra străzii (Strada Potaissa), în incinta unor clădiri emblematice (The Office) sau chiar și pe unele clădiri extrem de populare (Biblioteca Județeană Octavian Goga) și multe altele într-un demers captivant de reconectare personală cu orașul.

Tururi ghidate conduse de ghizii de la Cluj Guided Tours vor conecta seară de seară doritorii cu instalațiile de lumină și poveștile lor. Și vor opri de această dată și în fața vitrinelor în care sunt expuse instalații ale tinerilor artiști clujeni.

În 2019 construim alături de festivalul Canary Wharf Winter Lights un dialog inedit peste mări și țări dedicat acelora dintre noi pe care-i păstrăm în inimi și în minte pentru că sunt azi departe de noi.

Echipa

Acesta este Lights On Romania în 2019 și aceasta este echipa din spatele ei

Ramona Bob

Ramona Bob

parteneriate și finanțări

Camelia Pojar

Camelia Pojar

parteneriate și finanțări

Horea Gruiță

Horea Gruiță

dezvoltare website

Kovacs Balint

Kovacs Balint

asistență juridică

Larisa Jitaru

Larisa Jitaru

manager comunicare

Adrian Bălan

Adrian Bălan

asistență tehnică

Daniel Popescu

Daniel Popescu

director artistic

Raul Petri

Raul Petri

consultant artistic

Mihai Cotos

Mihai Cotos

co-organizator

Andi Daiszler

Andi Daiszler

director

Lights On Romania este surprins (plăcut) foto de către echipa KOMITI și video de către echipa Talo. Iar cei care ne poartă pe drumul spre fiecare instalație sunt cei din echipa Cluj Guided Tours.

Lights On Romania este produs și dezvoltat de Asociația Daisler, ONG dedicat reactivărilor urbane, lansat în 2016 în Cluj-Napoca. Asociația Daisler mai cultivă și Strada Potaissa – Piața de Flori Altfel.