Selectează o Pagină

Despre

Pornit ca un concurs de iluminat festiv al spațiilor publice din țară, Lights On Romania are din 2018 și o componentă artistică pură sub forma unui festival de light art. Instalații de mari dimensiuni sunt expuse în spațiul public pentru a facilita accesul tuturor la ele, artiștii și mesajele din spatele lor. Toate împart același nume, Lights On Romania.

Din 2015, concursul de iluminat festiv

s-a desfășurat fără întrerupere în Cluj-Napoca unde mai multe spații publice au fost transformate complet prin imaginația unor artiști locali. Astfel, până în prezent au fost scoase la concurs Piața Avram Iancu (2018), Bulevardul Eroilor (2017), Strada Mihail Kogălniceanu (2016), Piața Mihai Viteazu (2015). Rezultatele vorbesc de la sine, mai ales dacă punem la socoteală că una dintre cele mai cunoscute instalații de lumină din oraș a luat naștere în urma concursului de instalații de lumină, apoi a fost permanentizată de către autoritățile locale. Forest Spirits, instalația gândită de Szoke Eszter și Tanczos Katalin decorează azi zona pietonală Piața Muzeului din Cluj-Napoca, fiind soluția câștigătoare a concursului în 2016. Tot în 2018 concursul Lights On s-a desfășurat în premieră și la Timișoara (strada Mărășești).

Componenta de

Light Art

a fost vizitată în 2018 de peste 100.000 de persoane în cele șase săptămâni în care a fost expusă la Cluj-Napoca. Instalații produse de artiști străini printre care Luke Jerram, Alaa Minawi, Leonid Tishkov și români printre care Silviu Ciora, Anca Stănică, Cristina Pop-Tiron și Diana Buga au fost expuse în centrul municipiului Cluj-Napoca, inspirând seară de seară participanții la tururile ghidate conduse de Cluj Guided Tours sau simplii trecători.

Acestea sunt câteva dintre reușitele proiectului

Lights On Romania.

Lumina poate avea un rol fundamental în schimbarea unei percepții și a unei mentalități.

Și am decis să o folosim în acest sens.