Despre

DESPRE

Gândește-te la Lights On ca la modalitatea perfectă prin care poți să-ți descoperi orașul, să te conectezi cu arta modernă și să sprijini artiști tineri și promițători. Unde mai pui că e punctul ideal de pornire a unei discuții despre viitor. 

Andi Daiszler – fondatorul Lights On

Lights On este un festival de instalații de lumină (light-art) care are loc în fiecare an în lunile noiembrie/decembrie în orașul Cluj-Napoca.  Instalații artistice de lumină sunt folosite pentru a ajuta oamenii să descopere locuri incredibile ale orașului, prin intermediul instalațiilor sculpturale plasate în spații deschise. Totodată, conectăm oamenii cu arta contemporană.

Lights On e oferit gratuit publicului grație susținerii pe care reușește să o atragă de la instituții publice sau private.

Încercăm să atragem finanțări nerambursabile an de an și lucrăm cu diverse companii convinse să investească și să sprijine viziunea artistică de transformare a spațiilor din jurul nostru.

E important să înțelegem că arta poate schimba mentalități, spații și țeluri, tocmai de aceea încercăm să sprijinim artiștii locali în dezvoltarea unor lucrări de anvergură.

Comisionăm instalații speciale pe baza propriilor idei și ne asigurăm că ele ajung să fie transformate în realitate.

Scurt istoric

  • în 2015 Daisler Print House propune municipalității clujene un concurs denumit Lights On, primul din România dedicat amenajărilor tematice de sărbătorile de iarnă. Era finanțat privat și permitea artiștilor, designerilor și arhitecților să își înscrie ideile, iar un juriu special selectat le analiza și urma să aleagă soluția câștigătoare. Arhitectul șef al orașului avea un cuvânt de spus în selectarea câștigătorului, alături de fotografi, designeri sau arhitecți locali. Concursul a avut un succes uriaș încă de la prima ediție, cu transformarea pieței Mihai Viteazu, care devenea o pânză imensă pentru proiectul Snowballs. Inițiativa aparținea lui Andi Daiszler, managerul de marketing pentru Daisler Print House. 
Snowballs în Mihai Viteazu Square
Forest Spirits - Tanczos Katalin & Szoke Eszter
  • în 2016, recent înființata Asociație Daisler continuă proiectul. Asociația a fost înființată cu scopul de a susține transformarea orașului prin metode și proiecte cultural creative.
  • câștigătorii din 2016 propuneau conceptul Forest Spirits, un concept care ulterior a devenit atât de plăcut încât a fost permanentizat în oraș în zona Piața Muzeului și strada Matei Corvin.
  • în 2018, proiectul ajunge și în Timișoara și, simțind că proiectul are nevoie de o abordare mai artistică, Asociația Daisler lansează circuitul instalațiilor de lumină pentru prima oară.  Printre cei invitați la prima ediție se numără artistul rus Leonid Tishkov, artistul palestinian Alaa Minawi și britanicul Luke Jerram.
Private Moon - Leonid Tiskov

Din 2018, Lights On s-a întâmplat în fiecare an în dublă ipostază, și sub forma unui concurs și sub forma unui festival de lumină.

ECHIPA

Stanik Bence

Traduceri și Comunicare

Theea Ursu

Comunicare

Adrian Bălan

Manager Tehnic

Camelia Pojar

Finanțări și parteneriate

Dani Popescu

Director Artistic

Ramona Bob

Coordonator Fundraising

Kovacs Balint

Asistență Juridică

Larisa Jitaru

PR și Comunicare

Raul Petri

Consultant Artistic

Andi Daiszler

Fondator