O siluetă pe care n-o poți uita
Diva e o lucrare sculpturală inedită de 3.5 metri înălțime, o apariție puternică și de neuitat în orice context te întâlnești cu ea. Lucrarea întruchipează o siluetă umană împietrită într-o ipostază meditativă, care capătă viață la căderea întunericului și care reușește ulterior să comunice cu cei din jurul ei.
Plecând de la premisa antropocentrică (conform căreia omul este centrul universului), Diva îmbrățișează intersecția evoluției umane cu iminenta prăbușire a industrializării pentru a reda o stare de balans incert.
Proiecții spectaculoase aruncă bucăți din istoria noastră pe suprafața instalației, astfel că publicul va fi mereu tentat să fie atent, să caute, să înțeleagă.
Este pentru prima oară când o lucrare care include proiecții e prezentată la Lights On, un festival preponderent axat pe lucrări sculpturale, tocmai datorită dificultății crescute de realizare pe care aceste lucrări le au în comparație cu proiecțiile de lumină.
Diva e însăși o lucrare aflată la intersecția a două lumi, fiind în egală măsură o lucrare sculpturală și una de proiecție interactivă. Instalația are și acompaniament sonor, astfel că experiența va fi completă.
Proiecția video a fost realizată de francezul Jeremy Oury. (https://www.jeremyoury.fr/)


Despre artist, Thomas Voillaume
Francezul Thomas Voillaume are un master în artă și tehnologia imaginii. Practica sa artistică provine fuziunea unor imagini 3D cu tehnologii de manipulare digitală. Lucrările sale sculpturale utilizează în maniere creative tehnologiile contemporane pentru a-i permite să codifice opiniile sale artistice despre lumea de azi.
Se joacă în special cu procese precum tăierea laser, 3D printing, mașini și tăieri CNC, scanare 3D și video mapping pentru a produce artefacte care oscilează între sculptură și zona imaterială specifică imaginilor prelucrate digital.
“Inovațiile în zona de proiecție și fanteziile generate de universul virtual și relația cu știința îmi permit să produc viziuni distopice în încercarea sa de a aborda teme care captivează generația mea. Cercetarea mea e permisivă cu teoriile ridicate de comunitatea științifică care tratează în general propriul ecosistem și în special conceptul Antroponcentrism, alături de teoriile care tratează prăbușirea industrializării ”, spune Thomas.
Fotografii realizate de: Gabriel Aldea-Turcu (Komiti).
În cei 5 ani de la lansarea proiectului am afișat 54 de instalații în 40 de locații