Daniel Popescu explorează constant legături neobișnuite la intersecția dintre artă, tehnologie și educație. Pe lângă rolurile asumate în sfera pedagogică în cadrul departamentului Sculptură și în managementul proiectelor Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, el este implicat în coordonarea direcției artistice pentru festivalul Lights On.

Sunt o persoană caracterizată de un dinamism ieșit din comun, chiar efervescent, și care se alimentează cu energie din multiplele proiecte pe care le am în minte. În general, îmi apar mereu și alte provocări, însă păstrez suficient loc pentru spontaneitate.

Daniel este un conector între domenii diferite și o persoană cu inițiativă care caută mereu să creeze experiențe pozitive și intense pentru cei din jurul său. Această pasiune îi influențează și creația artistică, iar cele două aspecte ale personalității sale, artistul și conectorul, se contopesc și se influențează reciproc.

În ceea ce îl privește pe artistul Daniel Popescu, consider că cele două personaje se contopesc și se molipsesc unul de la altul, având în vedere că trec prin aceleași stări atât în atelier, cât și în afara acestuia. Influențele stilului meu de viață se translatează foarte bine și în atelier, și în modul în care îmi concept instalațiile. Îmi place să pornesc de la un plan bine definit, mă înarmez cu multă răbdare și mai ales, încerc să valorizez la maxim timpul. De asemenea, colaborez și în cazul producției instalațiilor cu persoane foarte variate, lucru care duce nu doar la condimentarea atmosferei, ci mai mult decât atât, această etapă devine ea însăși o experiență în sine.

Daniel a experimentat în trecut cu mai multe tehnici artistice, începând cu arta video și fotografia, dar a descoperit că instalațiile sunt cea mai potrivită formă de exprimare pentru a crea experiențe intense și captivante. El lucrează cu materiale reflexive, surse de lumină și interacțiunea cu mediul înconjurător pentru a crea instalații care induc stări profunde de contemplare și transformare a percepției.

Nu știu dacă și pe viitor voi rămâne în graniţele trasate de instalaţie sau mă voi îndrepta spre alte direcții, însă cu siguranţă voi rămâne în continuare preocupat de maniera în care pot transforma spaţii pentru a modifica percepţia privitorului, acest fapt fiind o linie definitorie a viziunii mele.

Daniel găsește inspirație în lumina însăși și în modul în care aceasta poate fi manipulată pentru a schimba complet percepția și experiența umană. El își pune întrebări despre natura luminii, cum o percepem și cum poate fi controlată, iar aceste întrebări se transformă în lucrări artistice care ne provoacă să ne gândim la modul în care vedem și simțim lumea înconjurătoare. Ne bucurăm să-l avem alături ca sprijin în crearea celor mai inedite line-up-uri de instalații, dar și ca artist, a cărui muncă ne fascinează mereu.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.