„The Nectary”: O călătorie senzorială în inima naturii

În lumea agitată a zilelor noastre, în care sunetul naturii este tot mai adesea eclipsat de zumzetul tehnologiei, instalația „The Nectary” ne îndrumă înapoi către conexiunea cu natura și ecosistemele noastre fragile. Creația oferă un spectacol interactiv și senzorial ce aduce vizitatorii într-o călătorie fascinantă în lumea insectelor polenizatoare, aducând la viață „zumzetul pământului” printr-o serie de flori uriașe și strălucitoare, realizate cu pasiune din materiale plastice reciclate.

Creația este formată din 6 sculpturi interactive de flori care conțin iluminat și difuzoare. Practic, vizitatorii au parte de o experiență senzorială aparte. Odată ce își plasează capul în interiorul florilor, aceștia sunt transportați într-un peisaj sonor fermecător, în care insectele zumzăie și își îndeplinesc rolul crucial. Fiecare floare este fin detaliată și texturată.

Povestea din spatele lui Nectary implică o colaborare fascinantă între artistul vizual Alison Smith din Leeds și Dr. Christopher Hassall, instalația fiind inspirată de o cercetare privind spațiile verzi și biodiversitatea din mediile urbane. Inedita creație aduce în prim-plan munca sa privind modul în care insectele polenizatoare pot fi monitorizate folosind bio-acustica, iar vizitatorii pot experimenta această conexiune esențială într-un mod captivant.

„The Nectary” este nu doar o instalație de artă, ci și o poartă către înțelegerea profundă a conexiunii noastre cu natura. Este o chemare la acțiune pentru a proteja și a promova biodiversitatea. Creația va putea fi descoperită în toată splendoarea sa la Timișoara, în cadrul The Night-Art Festival.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.