Planificarea urbană a fost întotdeauna un domeniu dinamic, adaptându-se constant nevoilor și ritmurilor în schimbare ale locuitorilor orașelor. În ultimii ani, o nouă perspectivă a apărut în domeniul designului urban – una care încearcă să mute accentul de la abordările pur umane la o abordare mai holistică, centrată pe viață. Această abordare inovatoare își extinde considerațiile dincolo de oameni pentru a cuprinde toate formele de viață, inclusiv animalele și plantele. Shira de Bourbon Parme este una dintre pionierii acestui domeniu emergent și ne bucurăm enorm să o avem alături de noi la Culture of Nightlife Conference.

În multe culturi din întreaga lume, întunericul a fost adesea asociat cu frica, determinând copiii să-și imagineze monștri care pândesc sub patul lor. În societățile preindustrializate, cei care se aventurau în afara caselor în timpul nopții erau adesea priviți cu suspiciune. Cu toate acestea, odată cu apariția electrificării, perioada nocturnă a suferit o transformare profundă. Introducerea iluminatului artificial a revoluționat viața urbană, alterând ritmurile circadiene și remodelând așteptările societale.

Un oraș cu o viață de noapte vibrantă, a subliniat ea, poate valorifica energia creativă a comunității sale. Devine un centru al culturii și interacțiunii sociale, cultivând un sentiment de apartenență și bunăstare. Cu toate acestea, această transformare nu vine fără consecințe. Orele prelungite de trezire aduse de iluminatul artificial au dus la probleme de sănătate, tulburări în producția de melatonină și o serie de alte probleme pentru organismul uman.

Mai mult decât atât, dincolo de sfera umană, nu trebuie să ignorăm rolul crucial al nopții pentru animale și plante. Multe specii depind de ciclurile naturale de întuneric și lumină, cum ar fi urmărirea fazei lunii sau utilizarea liniștii nopții pentru regenerare. Impactul urbanizării și al iluminatului artificial excesiv asupra acestor ritmuri naturale poate fi dăunător, perturbând ecosistemele și provocând consecințe nedorite.

E necesar să existe o „infrastructură de lumină”, dar și o „infrastructură de întuneric” în orașe. În timp ce investim în iluminarea străzilor, clădirilor și spațiilor publice, trebuie să ne asigurăm și că tăcerea și întunericul sunt păstrate. Acest echilibru este esențială pentru bunăstarea tuturor formelor de viață din mediul urban.

Prezentarea mea la Culture of Nightlife Conference va explora soluții și studii de caz, oferind idei despre cum orașele pot adopta o abordare centrată pe viață în planificarea urbană de noapte. Sunt deosebit de interesată să explorez echilibrul delicat dintre siguranță, incluziune și socializare în timpul orelor nocturne. Festivalurile de noapte au potențialul de a fi cu adevărat spații de incluziune, aducând împreună oameni de toate vârstele pentru a sărbători cultura nocturnă a orașului.

Shira a menționat și conceptul de „lumină cu scop” și „lumină cu semnificație”, în care iluminatul devine mai mult decât o componentă utilitară a designului urban. „The Night-Art Festival”, a subliniat ea, exemplifică această idee prin integrarea luminii și a artei într-un mod care îmbogățește experiența urbană. Nu este vorba doar de străzi iluminate puternic, ci și de crearea unei interacțiuni semnificative și cu scop cu lumina, care implică comunitatea.

Entuziasmul ei pentru explorarea acestor concepte în practică este palpabil, iar ea așteaptă cu nerăbdare să învețe din experiențele și observațiile din lumea reală. Ca mamă a unor copii mici, a exprimat emoția sa cu privire la potențialul Festivalurilor de Noapte de a fi cu adevărat spații incluzive, oferind o privire într-un viitor în care toată lumea poate bucura de cultura nocturnă a orașului.

Biletele se găsesc aici.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.