Marion Roberts este profesoară de Design Urban la Universitatea Westminster, Marea Britanie. Este un expert în domeniul designului urban, cu accent îndeosebi pe gen și orașul nocturn. Este autoarea mai multor cărți pe aceste subiecte, iar cercetările ei au fost publicate în reviste academice de top. Cu siguranță, perspectiva sa de cercetător și urbanist va putea oferi o lentilă valoroasă dialogului de la Culture of Nightlife Conference.

În primul rând, pot oferi perspective din punctul de vedere al construcțiilor, aducând lumină asupra modului în care designul fizic al spațiilor urbane modelează experiența pe timp de noapte. Acest topic include abordarea aspectelor legate de dezvoltarea imobiliară și de transport, care joacă un rol crucial în crearea unor medii vibrante și sigure pe timp de noapte. În plus, intenționez să mă aprofundez în conceptul de reutilizare a clădirilor, un subiect pe care îl găsesc deosebit de intrigant. Cred că reutilizarea nu numai că poate aduce o nouă viață spațiilor subutilizate, dar și poate stimula un sentiment de comunitate și conexiune.

Designul urban, din punctul său de vedere, acționează ca un pod, conectând diverse aspecte ale culturii nocturne. Deși nu a practicat ca designer urban, implicarea sa în domeniu de-a lungul anilor i-a permis să aprecieze modul în care acesta împletește fizicul, cultura și experiența.

Având în vedere contextul global actual, marcat de pandemia COVID-19, cunoștințele mele ar putea aborda schimbările pe care le-am observat în relația dintre orașe și cultura lor nocturnă. Pandemia a avut un impact semnificativ, modelând modul în care oamenii se implică în viața de noapte. Există o dihotomie tot mai mare între cei care își permit să se bucure de noapte și cei care se confruntă cu provocări din cauza factorilor economici. Unele aspecte ale vieții de noapte au prosperat după izolare, dar este nevoie să ne asigurăm că toate segmentele societății pot participa.

Viața de noapte este o sursă de ușurare din agitația zilnică, o pânză pentru creativitate și un spațiu de legătură cu ceilalți. Conexiunile create în timpul evenimentelor culturale pot marca momente esențiale din viața noastră, creând amintiri de durată și conversații care luminează noaptea. Dar nu este vorba doar despre evenimente; este vorba de a ne aduce pe noi înșine la noi.

Îmi plac acele plimbări nocturne spontane, senzația de libertate când merg sub stele. Viața de noapte este un refugiu pentru toată lumea. Cei din gospodăriile mai mici, de exemplu, acolo își găsesc tribul, acolo e sentimentul de apartenență. Cei ce muncesc în noapte – ei sunt bătăile inimii orașului când cei mai mulți dintre noi dormim. Ei merită să lucreze în siguranță, cu același respect ca oricine altcineva. Este vorba despre construirea unei comunități care prosperă zi și noapte. Viața de noapte are un suflet propriu. Și sunt mai mult decât încântată să mă scufund în aceste conversații la The Night-Art Festival, în Timișoara, unde vom explora straturile de semnificație care ne luminează orașele când soarele apune.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.