TAPE THAT, un grup de artiști din Germania, va aduce la viață un spațiu inedit din Timișoara. Un spațiu cu o istorie aparte, dar peste care timpul a lăsat urme și praf. Cu ajutorul bandei adezive, ei vor lumina clădirea FLORA – cea care în septembrie-octombrie devine, oficial, prima casă a luminii din România.

Artiștii își adaptează fiecare lucrare inspirați fiind de locație. “Planul e să folosim un efect RGB pentru instalația noastră. Mai exact, culoarea instalației noastre se va schimba în lumină. RGB înseamnă roșu, verde și albastru – care sunt cele mai contrastante culori din spectru. În roșu, banda albastru deschis apare neagră și invers. Cu acest efect vom crea o atmosferă trippy, care ne invită să luăm o pauză. Nu suntem genul de artiști care doresc să răspândească un anumit mesaj sau idee și să dicteze ce să creadă publicul despre arta noastră. În general, sperăm să stârnim inspirație pentru un efort creativ propriu. Dacă există un lucru pe care să-l numești, probabil, este că poți fi creativ indiferent de circumstanțe și instrumente pe care le ai”, explică Cedric, parte din echipa TAPE THAT.

Publicul din Timișoara va avea, așadar, parte de o experiență artistică care transcende limitele convenționale și ne amintește că frumusețea și creativitatea pot fi găsite în cele mai neașteptate locuri. Sub lumina lunii și strălucirea stelelor, vom explora împreună misterele vieții de noapte, apelând la modalități diverse de interacțiune cu arta.

“Poate că evenimentele din timpul nopții pot vorbi mai mult simțurilor și emoțiilor, iar evenimentele din timpul zilei minții raționale și curioase. Nivelul de atenție al vizitatorilor poate fi mai mare în timpul zilei, ceea ce îl face bun pentru arta care are nevoie de explicații și context. Dar artă care este percepută instinctiv de către vibrația pe care o transportă ar putea beneficia mai bine de un eveniment nocturn”, precizează artistul.

Nu este singura surpriză de care timișorenii și vizitatorii vor avea parte la FLORA. Lights On va aduce strălucire acestui loc fabulos și prin alte evenimente propuse – dezbateri sau întâlniri cu artiști.

______


Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest +, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

Sponsorii Lights On – The Lighthouse sunt: MRB Electric, Pepsi, ATP Motors, Caralux

Partenerii proiectului sunt: Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, BEGA, Signify, Eglo, Benq, Alikof, Green Paradise.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.