În 1967, parfumul mișcării flower-power se răspândește în lume, de la coasta vestică a Americii și până în inima României. La Timișoara, un oraș mereu în pas cu vremurile, se naște ”Expo Flora Timișoara”, un eveniment grandios care avea nevoie de un cadru pe măsură, iar soluția a venit sub forma Pavilionului Expozițional – cunoscut mai târziu sub numele de cod FLORA.

Gândită de talentatul arhitect Ștefan Iojică și făcând parte dintr-un proiect spațial ambițios conceput de Silvia Grumeza, FLORA a fost amplasată în Parcul Alpinet, un spațiu idilic pe malul Begăi, în apropierea podului Traian. Cu terasa sa de beton ce ”plutea” mistic pe stâlpi metalici, FLORA era nu doar un simbol al modernității și al inovației, dar și un reper pentru cultura și spiritul tineretului timișorean al anilor ’60 și ’70.

Timișoara, botezată adesea drept cel mai liber oraș al României, chiar și în vremea comunismului, nu putea să rămână impasibilă la răspândirea mișcării flower-power. Așa se face că terasa FLORA a devenit un sanctuar pentru tinerii revoltați, un loc unde ideile și visurile lor puteau prinde viață. Artiștii pop-rock, artiștii plastici și tinerii literați, fiecare dintre ei au contribuit la crearea unei stări de spirit unice, numită de unii ”Timișoara state of mind”.

Ulterior, FLORA a devenit locul în care jumătate de oraș s-a îndrăgostit, căsătorit, divorțat, sau și-a botezat copilul. E literalmente parte din memoria colectivă, iar Lights On o activează în premieră, oferind, din nou, un spațiu pentru exprimare, inovație și creativitate.

Vă invităm să pășim împreună prin paginile istoriei, să retrăim spiritul revoltei artistice și să ne lăsăm inspirați de noua generație de creatori și artiști. În lumina noii ere, FLORA strălucește mai puternic ca niciodată.

______


Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest +, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

Sponsorii Lights On – The Lighthouse sunt: MRB Electric, Pepsi, ATP Motors, Caralux

Partenerii proiectului sunt: Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, BEGA, Signify, Eglo, Benq, Alikof, Green Paradise.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.