Oricât am dori să credem altfel, presiunea și stresul sunt parte integrantă a vieții contemporane. Pavol Truben, artistul din spatele instalației „Under Pressure”, ne oferă o perspectivă nouă asupra acestei realități, prin intermediul operei sale. Artistul slovac își împarte timpul în trei roluri principale: artist, designer și profesor de desen în Bratislava. A început să să gândească la această instalație acum trei ani, într-un moment în care se simțea depășit de presiunile carierei sale artistice.
În ultimii ani, am resimțit o presiune crescândă ca urmare a multitudinii de sarcini și responsabilități avute, lucru care m-a inspirat să creez această instalație. „Under Pressure” este, în esență, o oglindă a luptei mele interioare cu epuizarea și căutarea echilibrului, mărturisește artistul
Instalația combină două elemente: corpurile de fier și capetele asemănătoare cu niște baloane. Atât materialele alese, cât și tematica abordată, creează un contrast puternic. Corpurile de fier, reprezentând oameni practicând yoga, reflectă trendul crescut al celor care se îndreaptă spre o viață sănătoasă, activă din punct de vedere fizic, în special. La polul opus, capetele moi, asemenea baloanelor, simbolizează depresia, presiunea mentală și epuizarea, mutând atenția pe sănătatea mintală.
Deși ideea inițială era simplă, realizarea tehnică a fost o adevărată provocare – cum să fac figurinele să se îndoaie, cum să pun cablurile din zona capului. De la schiță până la prima apariție în public au fost 9 luni. Uitându-mă în urmă, totuși, realizeaz că această instalație m-a ajutat să demarez un proces de care aveam nevoie. Lucrând la ea, a trebuit să ies din casă, să mă întâlnesc cu alții, a fost revigorant, aveam nevoie de asta. Apoi am reușit să pun la punct și alte aspecte din viața mea.
Opera a fost expusă doar în țări europene până în prezent, iar publicul s-a conectat imediat la mesajul transmis. În fiecare țară, fiecare oraș, oamenii au recunoscut imediat sentimentul de epuizare și presiune ilustrat de opera lui Pavol, iar el s-a bucurat să vadă că lucrarea sa codifică un limbaj universal.
În ceea ce privește influența istoriei și culturii slovace asupra creației sale, Pavol menționează că, deși „Under Pressure” nu are un substrat politic direct, multe dintre operele sale sunt influențate de contextul post-comunist al Slovaciei. Experiențele sale din copilărie, marcate de tranziția de la comunism la democrație, au modelat în mod semnificativ perspectiva sa asupra societății și artei.
Privind spre viitor, este entuziasmat de noile sale proiecte, dintre care unul implica o continuare a conceptului „Under Pressure”, dar cu o interpretare mai fragilă a figurilor, capetele fiind de sticlă. În plus, el dorește să exploreze și alte teme legate de polarizarea societății și diversitatea culturală. Cu toate acestea, indiferent de proiectul la care lucrează, dorința lui Pavol de a se conecta cu publicul în spații publice, în locuri neconvenționale, rămâne o constantă.
Vă invităm să-l cunoașteți. Vine la Timișoara alături de instalația sa în perioada 29 septembrie – 8 octombrie.
______
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.
Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.
Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.