În lumea artei contemporane, lumina a devenit mai mult decât o sursă de iluminare; a devenit o modalitate prin care artiștii comunică, provoacă și transformă spațiul înconjurător. La intersecția dintre artă, tehnologie și comunitate, festivalul „Lights On – The Night-Art Festival” reprezintă un exemplu elocvent de inovație și colaborare.

În premieră pentru România, Lights On implică direct universitățile în fenomenul New Media și oferă studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca două granturi de 5.000€ fiecare destinate realizării a două instalații luminoase unice. Dincolo de resursele necesare pentru concretizarea ideilor tinere, inițiativa oferă și un imbold pentru inovație și experimentare, o platformă de colaborare și prezentare fără precedent în țara noastră.

Instalațiile selectate sunt mărturia potențialului creativ și tehnic al studenților. Dacă Universitatea de Vest din Timișoara prezintă o sculptură imersivă care explorează conceptul de iubire, cei de la UAD Cluj folosesc un mijloc artistic inedit – șosetele textile – pentru a crea un dialog social în jurul temelor cotidiene.

La baza acestei colaborări stă convingerea că artiștii în devenire și studenții talentați sunt motorul inovației în domeniul artei. Ei aduc o prospetime și o perspectivă diferită, iar printr-o astfel de oportunitate, pot accelera intrarea lor în lumea profesională a artei.

Pentru comunitate, acest demers reprezintă un prilej de interacțiune și reflecție asupra lumii înconjurătoare, demonstrând că arta nu este doar o formă de expresie, ci și un instrument puternic de transformare și evoluție social.

Inițiativa este sprijinită financiar de George, soluția bancară inteligentă oferită de BCR, și coordonată de Asociația Daisler. Proiectul reflectă o viziune asupra viitorului în care creativitatea și tehnologia se unesc pentru a crea soluții pentru societate

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.