Romantism în era roboților: 12 lebede unice vor dansa pe Bega

În sfera în care arta, tehnologia și natura se întrepătrund, CYGNUS Electric Swan Ensemble apare ca o capodoperă învăluită în mister. Creată de mințile vizionare ale LOOMALAND, această instalație poetică aduce o priveliște fermecătoare pe apă. Pe măsură ce 12 lebede artificiale alunecă cu eleganță, luminile și sunetele se contopesc cu mișcarea, conturând un tablou cu adevărat special.

Lebada pare nepământeană, maiestuoasă, eterică și este mereu prezentă în mitologie – de la poveștile grecești antice până la Hans Christian Andersen. Combinarea acestui simbol al frumuseții și luminii cu tehnologia modernă fascinează privitorii. Întregul spectacol are un efect calmant și aproape ceremonial. Este o imagine neașteptată a romantismului în epoca roboților, spun artiștii din spatele instalației.

“Pe măsură ce dansul se desfășoară, lebedele încep să cânte. Un peisaj sonor tridimensional este creat de vocile lor eterice. Inspirația a fost, desigur, însăși lebada. Stăteam pe malul lacului Lucerne din Elveția și ne uitam cum trec aceste păsări. Atunci ne-am imaginat spectacolul creat de ele dacă încep să formeze un cerc, o linie… Ne-am întrebat cum ar arăta un spectacol de balet având în față acest peisaj”, ne-a dezvăluit Florian Giefer.

De altfel, lebedele au avut prima lor apariție la Lucerne, iar ulterior au vizitat locuri precum Frankfurt, Berlin, Paris și Manchester. Iar acum, între 29 septembrie și 8 octombrie, vor pluti pe Bega, în Timișoara.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.