Timișoara, un oraș cu istorie aparte, devine cu adevărat viu și fascinant prin intermediul tururilor ghidate oferite de Timișoara Tour Guide. Am stat de vorbă cu Alexandra Irimia, mintea creativă din spatele proiectului care de mai bine de 10 ani oferă experiențe inedite prin care curioșii pot descoperi noi perspective ale orașului de pe Bega. Împletește fiecare informație cu pasiunea pentru istorie și cultură, transformând fiecare experiență într-o mică aventură culturală.

Povești și conexiuni autentice

Ghizii oferă mult mai mult decât o simplă prezentare. Oferă acces la povești neștiute și reușesc să îi facă pe participanți să privească orașul cu alți ochi.

“Merge mână în mână cu meseria de educator. Doar că felul în care lucrează un ghid este mai mult pe latura non-formală. Construiește lucrurile în așa fel încât nu doar să livreze o informație precum ani sau nume, ci efectiv ghizii însuflețesc lucruri pe lângă care oamenii trec în mod obișnuit – de la clădiri, fie ele ponosite sau uitate, până la evenimente mai puțin cunoscute. Ghizii dau viață pereților, arhitecturii, oferă o perspectivă nouă astfel încât oamenii să nu mai treacă indiferenți pe stradă, iar marea satisfacție este în special atunci când lucrăm cu localnici, pentru că obținem efectul acela de <> și observi o diferență în viața lor – încep să ridice privirea înspre clădiri și înțeleg noi simboluri”, spune Alexandra Irimia.

Cu fiecare pas, vizitatorii sunt invitați să descopere Timișoara sub o nouă formă – fie că aleg să străbată străzi ce ascund comori arhitecturale, să descopere modul în care natura se împletește armonios în pesiajul urban sau să călătorească în timp, până la evenimentele care au marcat istoria locului.

“Toate poveștile din Timișoara se leagă de trei elemente: multiculturalitate, râul Bega și Revoluția. De fapt orașul a fost construit pe o mlaștină – adică râul pe care îl vedem astăzi are un singur braț, însă acum mai bine de 100 de ani erau încrengături. Timișoara a fost de-a lungul timpului un punct strategic militar, ceea ce a și atras atenția către acest loc. De aici începe toată povestea…”, povestește Alexandra.

Timișoara Tour Guide oferă diferite oportunități – de la tururile prin centrul istoric prin cartierul Cetate, până la vizite în cartiere precum Fabric sau Iosefin, dar și tururi ghidate pe teme arhitecturale (precum clădirile Art Nouveau) sau turul Revoluției din 1989.

Ghizii iscusiți se alătură proiectului Lights On

Timișoara Tour Guide se alătură The Night-Art Festival. De data asta, timișorenii și vizitatorii se vor putea bucura de experiența inedită a unor tururi de noapte, care vor scoate în evidență fiecare colț de pe traseul din cartierul Iosefin, cu câte un popas la instalațiile luminoase inedite prezentate în cadrul manifestației.

ÎNSCRIERI PENTRU NIGHT WALKS AICI

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.