Într-o lume în care problemele poluării cu plastic și a consumului excesiv de resurse naturale devin din ce în ce mai evidente, instalația „Water Droplet”, creația ce pare a avea forma unei picături uriașe, se naște ca un ecou al ecologiei și o chemare la trezirea colectivă. Această impresionantă operă de artă aduce în centrul atenției problemele legate de amprenta de apă și deșeurile de plastic, care au devenit o amenințare globală. Cu un total de aproximativ 2000 de sticle de plastic ca materie primă, această instalație ne oferă o imagine clară a resurselor și a deșeurilor pe care le generăm în mod constant.

Picătura reprezintă o oglindă a realității înfricoșătoare în ceea ce privește poluarea cu plastic. Cu peste 90% din plasticul global nereciclat, această instalație ne arată cu duritate impactul devastator al acestui material asupra resurselor noastre de apă și, implicit, asupra vieții noastre.

“Această instalație utilizează aproximativ 2000 de sticle cu o capacitate de 1,5 litri fiecare, adică asta ar însemna 3000 de litri. Această cantitate extraordinară de apă este necesară pentru a face un singur burger de 150 g și conține până la 780 000 de particule de microplastic. Planeta noastră se sufocă literalmente cu plastic. Îl consumăm în fiecare zi fără să ne dăm seama. Picătura este speranța noastră de a aduce reflecție asupra modului în care ne putem elimina dependența de plasticul de unică folosință și să o înlocuim cu alternative mai durabile. Este un design care utilizează sticle 100% reciclabile care au fost aduse în proiect de membrii unei comunități locale”, explică Artur Grykuk, autor al creației.

„Water Droplet” are 4 metri înălțime totală, 4 metri diametru și 200W putere led.

Artur Grykuk este inginer, designer, arhitect, artist visual şi animator 3d. Din 2005 este fascinat de magia animaţiilor 3D şi tehnicilor de inginerie. Ghidat de motto-ul “Fă miracole!”, crede că la intersecţia dintre real şi imaginar se naşte o atmosferă magică care poate evoca emoţii puternice.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.