Siguranța – un factor important care influențează viața culturală nocturnă, și totodată una dintre temele abordate în spectacolul Nocturn, evenimentul Lights On care redefinește normele teatrale și invită publicul să participe la o călătorie neobișnuită cu autobuzul. Într-adevăr, este imposibil să ne imaginăm o viață culturală nocturnă vibrantă și incluzivă în absența unui minim sentiment de securitate garantat tuturor membrilor comunității. În întâmpinarea spectacolului, ne-am dorit să aflăm de la Iulia-Victoria Ioana, Andrei Zgăbaia și Darius Zet, actorii din spectacolul Nocturn, ce înseamnă siguranța pentru ei și cum putem contribui la amplificarea acestui sentiment.
Un aspect important al siguranței în oraș pare să fie, din punctul de vedere al celor trei actori, abilitatea tuturor locuitorilor, indiferent de gen, vârstă sau identitate, de a se plimba nestingheriți în orice moment al zilei. „Un oraș sigur ar însemna un loc în care pot ieși pe stradă la orice oră fără a mă simți amenințată de împrejurimi;” ne mărturisește Iulia-Victoria Ioana. Actorul Darius Zet identifică o serie mai specifică de caracteristici care ar putea sta la baza unui oraș sigur: „infrastructura bine întreținută, iluminatul public adecvat și comunități care să lucreze împreună pentru a menține un mediu protector”. Am vrut să aflăm și unde putem găsi astfel de locuri în Timișoara, iar cei trei artiști au împărtășit cu noi safe place-urile lor din oraș: Parcul Central, Parcul Botanic, malul Begăi și cafeneaua de la parterul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
În spiritul festivalului, nu puteau fi trecute cu vederea nici recomandările după apusul soarelui. Am aflat de la cei trei actori că zona centrală este foarte dinamică indiferent de momentul zilei și că luminițele de la Iulius Town ar putea colora cu succes o plimbare la ceas de seară. Atmosfera aparte a Timișoarei poate fi experimentată fără prea multe artificii: „E suficient să faci o plimbare în centru, să observi arhitectura clădirilor. E un oraș cu o istorie importantă pentru prezentul pe care-l trăim astăzi. Asta îl face un oraș vizitat, asta îl face un oraș important, e un oraș frumos care mi-a devenit acasă,” pune accentul Darius Zet.
Mai multe despre relația specială cu orașul și experiențele celor trei actori în Timișoara puteți afla la Night Theater. Spectacolul Nocturn va avea premiera în 29 Septembrie. Autobuzul electric al producătorului român ATP Trucks & Buses va purta călătorii-spectatori pe traseul dezbaterilor despre siguranță noaptea și alte tematici relevate în fiecare seară, până pe 8 Octombrie. Și experiența ta poate contribui la crearea unui spațiu mai sigur!
______
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.
Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara
Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.