„Closer to You”: lumină, confort și intimitate în mijlocul haos-ului urban

În era agitată în care trăim, în care timpul pare să fie o resursă prețioasă și confortul personal devine tot mai important, instalația artistică „Closer to You” își găsește locul în peisajul urban pentru a aborda aceste teme fundamentale. Această lucrare ingenioasă combină tehnologia luminilor LED cu interacțiunea publicului pentru a aduce în prim-plan conceptele de confort și dilatare a timpului în mediul spațiilor publice și tranzitorii.

Proiectul „Closer to You” se concentrează pe nevoile oamenilor în ceea ce privește confortul personal și timpul petrecut în spațiile publice. Pe măsură ce viața urbană devine din ce în ce mai aglomerată și agitată, această instalație își propune să aducă o notă de confort și intimitate. Canapeaua care alcătuiește instalația aduce mai aproape de public ideea de familie, confort, siguranță și căldură – spune Teodor Buruiană, artistul din spatele acestei creații. Tânărul a ales să ilustreze printr-o tehnică proprie, de modelare a fierului în spațiul tridimensional cu ajutorul luminilor led, designul canapelei Chesterfield, care are o prezență longevivă în istorie și este considerat un element luxos prin opulența materialelor folosite.

“Am decis ca acest element să fie realizat într-un stil minimalist printr-o perspectivă bazată pe design și cu ajutorul luminilor led să reprezinte temele și caracteristicile evidențiate mai sus. Oamenii se simt în siguranță acasă sau în locul care le oferă confort, din acest motiv consider că proiectul propus are un impact puternic asupra societății, poate susține rezolvarea problemelor expuse și aduce un plus de valoare al evoluției perceptive despre viitor și cum anumite aspecte păstrează esența lucrurilor practice”, explică Teodor.

Lumina caldă a instalației amplifică și mai mult conceptul proiectului și conferă publicului o liniște interioară despre orice spațiu care poate fi considerat acasă. Fiind un concept versatil, instalația poate fi amplasată în multe contexte și ilustrează o perspectivă a relației dintre public, artă și spațiu în viitor.

Instalația „Closer to You” va putea fi admirată în această toamnă la Timișoara, în cadrul The Night-Art Festival, unde va aduce un moment de reset și respiro trecătorilor cuprinși de haos-ul urban de zi cu zi.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.