Night Theater, piesa de teatru din autobuz, este un proiect care aduce multe elemente noi. Andreea Tănase, scriitoarea textului, recunoaște că pentru ea e prima dată când lucrează la un proiect teatral într-un autobuz care e în mișcare, când contextul urban influențează structura textului, când inserează conținut atât de personalizat într-o poveste, când se lovește de multe alte elemente pe care nu le-a mai întâlnit până acum în lucrul la un spectacol. Spre exemplu, să cronometreze bucăți de text ca să existe un timing cât se poate de exact pentru momentele în care autobuzul se oprește sau e în mers, să folosească Google Maps ca să creeze o structură de poveste și multe altele. Și, cu siguranță, acest proiect va fi cel puțin interesant și la implementare.

Textul propus de dramaturgă este un colaj creat din imaginație și elemente care i-au inspirat din întâmplările auzite. Împreună cu regizorul Cătălin Mardale, au stat de vorbă cu oameni diferiți din Timișoara, i-au chestionat despre viața pe care o are orașul noaptea și i-au rugat să le împărtășească poveștile lor.

Nici unul dintre noi nu locuim în Timișoara, dar ne-am dorit să fim aici pentru a crea piesa de teatru pentru că altfel simți orașul, ritmul lui, oamenii, îi poți observa cum vorbesc, cum trăiesc, ce se întâmplă în jur, ce e absent. Ai acces la o cunoaștere mult mai intimă și, de aici, te conectezi altfel ca să poți crea o poveste care să poată ajunge și la cineva care e turist pentru prima dată în Timișoara, dar și la cineva care a locuit toată viața în oraș, a precizat Andreea.

De asemenea, și-au dorit, încă de la început, să lucreze cu actori care își duc viața în oraș, deoarece îl cunosc mai bine decât ei. Fiind un spectacol despre Timișoara, poveștile personale ale actorilor s-au integrat firesc în procesul de lucru. Aceștia le-au fost, parțial, și ghizi prin oraș, au descoperit locul prin ochii și prin experiențele pe care ei le-au trăit aici.

Cu un cadru neconvențional, personaje autentice și povești inspirate din realitate, „Night Theater” promite să redefinească modul în care privim viața de noapte și experimentăm teatrul, aducând lumina în întunericul orașului.

Night Theater este prezentat de ATP Trucks.

BILETE AICI

* * *

Despre dramaturgă: Andreea Tănase, scriitoarea textului, are 33 de ani, este din București și a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Masteratul de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Scrie teatru din 2019, a avut texte montate în Cluj, Piatra Neamț, Oradea și București, face teatru de improvizație și e interesată să exploreze cât mai multe medii artistice.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.