Imaginați-vă un balon imens și luminos, având desenat simplist ochi și gură, evocând deopotrivă joc și seriozitate. Mega Viki este o operă auto-ironică, având rolul de a reprezenta ego-ul artistului Viktor Frešo, care și-a infuzat trăsăturile sale distinctive în această creație.

Frešo, cunoscut pentru abordarea temelor feministe, dar prezentându-le dintr-o perspectivă masculină, a ales un diminutiv popular pentru numele „Viktoria”, folosit atât în Polonia, cât și în Slovacia sa natală. Grafica simplă de pe balon amintește de tradiționalele păpuși japoneze, kokeshi. Originare din era Edo, aceste păpuși erau cadouri prețioase pentru copiii din regiunea Tōhoku din Japonia. Fabricate din lemn și pictate manual, acestea se disting printr-un cap supradimensionat față de trup, iar fața prezintă ochi și buze simplu conturate. Kokeshi simbolizează tineretea, frumusețea și inocența copilăriei. Ele sunt aducătoare de noroc și protecție divină pentru proprietarii lor, fiind adesea oferite cu ocazia nașterii unui copil.

În concluzie, Mega Viki este nu doar o instalație, ci o reprezentare culturală și personală a unui artist consacrat. Așadar, lăsați-vă captivați de farmecul și strălucirea sa, explorând legăturile dintre tradiție și modernitate.

mega viki

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.