Prof. Dr. Marion Roberts vine la “Culture of Nightlife Conference” de la Timișoara pentru a aduce o perspectivă academică și antropologică asupra modului în care economia nocturnă poate fi dusă prea departe. Marion este profesor la Universitatea Westminster și, totodată, o autoritate în designul urban, în care pune accentul pe interacțiunea dintre gen și orașul nocturn.

Prof. Dr. Marion Roberts este o susținătoare pasionată a designului urban inclusiv și echitabil. Ea crede că toate persoanele, indiferent de genul lor, vârsta, rasa sau contextul social, ar trebui să aibă ocazia să trăiască în orașe sigure, sănătoase și vibrante. Este membră a mai multor organizații naționale și internaționale și a făcut parte din consiliile mai multor organisme consultative guvernamentale.

Din punctul său de vedere, designul urban neglijează, în mare măsură, perioada nocturnă. Propunerile sunt predominant ilustrate în lumina strălucitoare a soarelui, scenarii care nu reprezintă majoritatea zilelor, mai ales în zone ca Marea Britanie. Rareori vedem noaptea portretizata, cu excepția evenimentelor speciale, iar această discrepanță ridică probleme importante unice pentru proiectarea mediilor de noapte.

Aproximativ o treime din economie se învârte în jurul vieții de noapte și a culturii. Cu toate acestea, unele activități nocturne se confruntă cu stigmatizarea, cum ar fi pub-urile de cartier sau sălile de bingo. Este crucial să găsim modalități pentru a îmbrățișa, îmbunătăți și acomoda o paletă largă de activități care se desfășoară în întuneric. De asemenea, trebuie să luăm în considerare siguranța și ușurința de mișcare a oamenilor care sunt activi pe timp de noapte, aici referindu-ne la lucrătorii diverși, curierii și furnizorii de servicii de urgență. Deși statisticile privind siguranța pe timp de noapte sunt mai pozitive decât percepția publică, este esențial să facem oamenii să se simtă în siguranță.

În mod interesant, întunericul oferă o oportunitate de design creativ. În loc să folosească iluminat puternic peste tot, designul urban ar trebui să lucreze cu diferitele nuanțe ale întunericului ca element de design.

În loc să inundați pur și simplu spațiile cu lumină, explorarea diferitelor nuanțe de întuneric poate aduce profunzime experienței pe timp de noapte. De exemplu, evenimentele de noapte intergeneraționale, cum ar fi festivalurile potrivite pentru familiile cu vârste variate. Acestea oferă o modalitate de recreere care nu se axează pe consum pentru grupuri diverse.

Pentru a face față acestor provocări unice, este nevoie de o schimbare de perspectivă și de dorința de a experimenta. În timp ce unele locuri au excelat în designul pe timp de noapte, potențialul real constă în aducerea acestor idei în setarile de zi cu zi. Este timpul să imaginăm noaptea, realizând o pânză pentru creativitate diversă și încurajând o cultură urbană incluzivă.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.