Shira de Bourbon Parme este o prezență remarcabilă în domeniul urbanismului și antropologiei sociale, aducând o abordare vibrantă și creativă la întâlnirea dintre științele sociale și designul urban, într-un efort de a genera dezvoltare cu impact profund.

Din punctul său de vedere, în lumea modernă a designului urban, nu este suficient să aplicăm doar cunoștințe tehnice și estetice pentru a crea spații. Pentru a ne asigura că există un impact pozitiv și durabil, este esențial să avem o înțelegere profundă a culturii, identității și valorilor comunităților în care lucrăm. În această eră a globalizării, sensibilitatea față de moștenirea culturală și diversitatea identităților este mai importantă ca niciodată. Este un adevăr bine cunoscut că unele populații sunt mai vulnerabile decât altele, iar această vulnerabilitate poate fi legată de factori culturali, sociali, fizici sau economici.

În procesul nostru de design, considerăm imperativ să fim extrem de sensibili la particularitățile locale și la diversitatea identităților culturale. Fiecare decizie, de la strategia generală până la alegerea materialelor, trebuie să reflecte această conștientizare. Este vital să interacționăm direct cu comunitățile pentru a evita presupunerile și pentru a înțelege într-adevăr esența comportamentului și relațiilor lor.

Pentru a evita abordările tradiționale top-down și pentru a asigura autenticitatea proiectelor, recomandă procese de co-design.

Asta înseamnă că vă construiți relațiile la nivel local, lucrând nu doar cu parteneri și clienți, ci și cu membrii comunității și diverse organizații. Vă străduiți să ajungeți la indivizii care nu vorbesc întotdeauna, dar al căror glas este la fel de important. Scopul este de a integra proiectele într-un mod în care oamenii să se simtă ca proprietarii lor. După finalizarea proiectelor, comunitatea rămâne să trăiască și să interacționeze cu spațiile create, astfel încât este esențial să le oferiți o oportunitate de a contribui și de a influența rezultatul final.

În cele din urmă, designul urban nu este doar despre realizarea unui plan și punerea acestuia în aplicare. Este un proces continuu, mereu în evoluție, care necesită o adaptare constantă și o abordare sensibilă. În trecut, am fi putut avea planuri urbanistice strict definite și top-down, spune Shira. Astăzi, trebuie să încercăm să creăm un sistem de catalizatori pentru dezvoltare și schimbare. Este esențial să oferim spațiu pentru ca acest proces să se manifeste, astfel încât locurile să continue să crească și să evolueze în mod organic. Aceasta este frumusețea și provocarea designului urban în secolul 21. Haideți să o explorăm împreună!

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, D’institute.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.