„Face”: O expresie creativă și satirică a culturii digitale

Într-o eră în care suntem mai mult cu ochii în telefon decât în jurul nostru, instalația “Face” aduce o perspectivă inovatoare asupra acestui obicei comun. Cu o înălțime impresionantă de 4,5 metri, această sculptură interactivă invită publicul să intre într-o experiență unică. Este, practic, o satiră despre celebra „poză de profil”, atât de celebră pe fiecare rețea de socializare în parte.

Instalația a fost creată în Franța, acum circa 8 ani, iar în spatele ei stau Thomas Voillaume și Florian Girardot, doi artiști vizionari care au adus la viață o creație care combină arta cu frânturi din tehnologie.

Sculptura inedită surprinde chipul spectatorului și îl reflectă ca pe o oglindă deformată, punând în evidență satira din spatele fotografiei pe care o împărtășim cu lumea pe platformele de socializare. Ne place sau nu, instrumentele digitale ne influențează la fiecare pas. Iar această instalație nu este doar o operă de artă interactivă, ci și o oglindă a societății noastre digitale în evoluție.

“Cu Face, am vrut să realizăm o instalație interactivă și jucăușă care să funcționeze oarecum ca o aplicație. Totuși, aici, aplicația se concretizează în spațiul public, iar modul în care spectatorul o folosește este vizibil pentru toată lumea. Proiectul Face evidențiază faptul că modul în care folosim instrumentele digitale are un impact asupra lumii <>”, spune Thomas Voillaume, co-autor al lucrării.

„Face” este un amestec de tehnologie, artă și mister, care ne invită să ne gândim la modul în care ne reprezentăm și comunicăm în era digitală în care trăim. Instalația va putea fi admirată în perioada 29 septembrie – 8 octombrie în Campusul UPT, fiind parte a The Night-Art Festival.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.