Este fascinant cum designul urban poate aprinde cu adevărat viața de noapte în orașele de pe tot globul. Și există exemple, modele, bune practici diverse, de la care putem învăța cu toții.

În acest sens, Prof. Dr. Marion Roberts, o figură respectată în domeniul designului urban, subliniază abordarea inovatoare a desemnării ‘primarilor de noapte‘ o practică care câștigă tot mai mult teren, și dă exemplul Oldhamului, situat în Comitatul Metropolitan Greater Manchester. Acest oraș, echipat cu un ”Nightime Adviser” și un secretariat format din consilieri pe diverse arii, a formulat o strategie holistică care pune în valoare viața sa nocturnă, definită în mod unic, fără a concura direct cu orașe precum Manchester.

Ceea ce mi se pare cu adevărat captivant este coregrafia delicată a elementelor aflate în joc. Imaginează-ți asta – conversații între proprietarii locațiilor, rezidenți și cei care țin frâiele unui oraș. Este ca o simfonie de perspective care poate aborda cu adevărat preocupările într-un mod proactiv. Londra are un exemplu fantastic, Brixton – perceput anterior ca o zonă nesigură, a suferit o transformare masivă datorită dialogurilor deschise dintre operatorii de locații, rezidenți și ofițeri poliției.

Promovarea vieții de noapte nu este o îndeletnicire statică. Dinamica nocturnă este într-o schimbare constantă. Locurile care au fost odată lăudate s-ar putea confrunta mai târziu cu provocări, inclusiv gentrificarea sau un aflux covârșitor de turiști.

Dar ceea ce mă entuziasmează cu adevărat este conceptul de reutilizare a spațiilor. Acesta nu doar că reînvie spațiul, dar asigură și protecția inițiativelor la nivel de bază. În zona în care locuiesc există această parcare cu mai multe etaje care a suferit o transformare magică și servește acum ca loc pentru o multitudine de activități culturale și artistice, oferind în același timp divertisment accesibil populației locale. Adevărata magie? A implicat comunitatea, dându-i locului un aer distinct, unic. Scena vieții de noapte este o entitate vie. Evoluează cu timpul, modelată de lucruri precum gentrificarea și fluxul și refluxul de turiști. Așadar, a găsi formula potrivită înseamnă a crea o experiență care să satisfacă gusturi diferite.

Noaptea unui tânăr de 20 de ani este diferită față de a cuiva de 40 de ani cu copii sau a unei persoane de 70 de ani, iubitoare de dans. Ceea ce definește cu adevărat succesul designului urban al vieții de noapte este capacitatea sa de a fi versatil – politici care inspiră creativitate, implicarea comunității, care să păstrează vie esența locului, și respectarea ritmului – în continuă schimbare – a vieții de noapte. Scopul final? Nopțile vibrante, incluzive și absolut de neuitat.

Conceptul de reutilizare al spațiilor, importanța evaluării resurselor și activelor existente ale unui oraș cu o minte deschisă, lipsită de prejudecăți, dezvoltarea unei culturi inclusive – toate acestea se află pe agenda subiectelor de discuție a Prof. Marion Roberts, în 30 octombrie, când ni se alătură la The Culture of Nightlife Conference.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, D’institute.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.