Siguranța, diversitatea și incluziunea sunt cheile pentru construirea unei comunități unite și rezistente, prospere și dinamice, îndeosebi pe timp de noapte. Pe lângă contribuția pe care o aduc la bunăstarea și calitatea vieții locuitorilor, prezența acestor elemente atrag și păstrează oameni talentați și creativi în oraș. Acești indivizi aduc inovație, cultură și un aer vibrant, contribuind astfel la dezvoltarea continuă și diversificarea peisajului urban. Prin încurajarea acestor valori, orașele își asigură nu numai creșterea economică, dar și un profil cultural distinctiv și atrăgător.

În Amsterdam, acest lucru este asigurat și datorită existenței ”The Club Ethics Program”, un instrument util în această poveste și un proiect pe care actual Primar al Nopții, Freek Wallagh, l-a dobândit de la predecesorul său, Romand Lema. În sensul cel mai larg al cuvântului, programul motivează cluburile și le sprijină în elaborarea unui cod de conduită, a unei politici, a modului de gestionare a incidentelor, a strategiilor de comunicare, asigurându-ne că personalul este instruit.

În prezent colaborez cu administrațiile locale din diferite cartiere pentru a asigura o comunicare clară între furnizorii de transport, cluburi și autorități, în vederea creării a mai multor rute clare de ieșire și zone de parcare mai sigure, mai mulți taximetriști unde avem nevoie de ei. Aceasta implică negocieri complexe cu guvernul orașului și în ceea ce privește infrastructura, dar sunt foarte încântat să văd că acum îl extindem pentru a fi un pic mai incluziv, spune Wallagh.

Freek ne-a mărturisit că provine dintr-o familie evreiască, mai exact dintr-o familie de origine româno-evreiască, care a suferit în mod serios de-a lungul decadelor de persecuție și care s-a implicat în industria artistică ca scriitori și muzicieni. Membrii familiei sale nu au avut niciodată oportunitatea să-și exprime arta în modul în care ar fi dorit, așa că el consideră esențială dezmembrarea mecanismelor și structurilor care au contribuit la distribuții inegale ale capitalului cultural și social.

Cred că am o poziție în care pot ajuta cel puțin un pic. Prin alegerea mea de a investi în zonele periferice ale orașului și prin explorarea modului în care viața de noapte poate contribui la echilibrarea abilităților, încerc să depășesc barierele și să creez oportunități noi, mai ales că viața de noapte permite mai ușor oamenilor să se implice, datorită opacității acestui domeniu și a posibilităților ample de experimentare pe care le oferă, adaugă acesta.

Despre asta și multe altele, ne povestește în 30 octombrie, la Timișoara, în cadrul The Culture of Nightlife Conference.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.