Prezentat de ATP Bus, Night Theater este evenimentul care propune o actualizare a canoanelor teatrale: publicul este invitat să se alăture actorilor într-o călătorie inedită în autobuzul electric al producătorului român ATP Trucks. Parcurgând acest itinerar, spectatorii vor descoperi poveștile a mai multor personaje inspirate din mărturiile și experiențele locuitorilor din Timișoara. Am stat de vorbă cu Iulia-Victoria Ioana, Andrei Zgăbaia și Darius Zet, cei trei actori ai spectacolului intitulat Nocturn, pentru a afla care sunt experiențele lor din Timișoara și cum au influențat acestea procesul creativ.

Având la bază povești reale ale timișorenilor, spectacolul Nocturn aduce laolaltă personaje nuanțate și uneori contrastante. În cazul Iuliei-Victoria Ioana, actrița va interpreta două roluri: cel al Sofiei, o tânără aparent neînfricată care se simte în largul ei în Timișoara chiar și după lăsarea nopții, și cel al lui Miriam, eroina ambițioasă pentru care orașul este prea mic, prea liniștit că să o mai poată acomoda. „Sunt o persoană care se atașează destul de rapid de spații, mai ales dacă acestea îmi trezesc un sentiment de nostalgie, iar în șase ani, de când locuiesc în Timi, mi-am creat multe amintiri, am format legături și mi-ar fi greu să mă mut. Pe de altă parte, există și momente în care simt că energia mea și a orașului nu se corelează și atunci îmi apare în minte întrebarea ≪cum ar fi să o iau de la zero în București?≫. Probabil că cele două personaje s-au născut din această mică bipolaritate a mea,” ne mărturisește actrița.

Ce înseamnă de fapt Night Theater pentru publicul larg? Din spusele actorilor, este în primul rând o ocazie propice pentru spectatori de a conștientiza și explora propriile experiențe și sentimente legate de Timișoara într-un mediu creativ și deschis la dezbatere. „E un spectacol care oferă surprize. E un spectacol care cred că poate incita publicul și sper să-l incite. Nu-mi doresc să plece de la acest spectacol cu un gând anume, îmi doresc să-și traducă fiecare, prin prisma propriilor experiențe, a propriilor trăiri, acele situații prin care trec personajele.” dezvăluie actorul Darius Zet.

Într-un context mai larg însă, Night Theatre, ca eveniment din cadrul The Night-Art Festival, face parte din vasta serie de proiecte care animă Timișoara cu ocazia dobândirii titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Actorul Andrei Zgăbaia, nativ din Timișoara, remarcă o evoluție a ofertei culturale locale, chiar și din punctul de vedere al activităților nocturne, însă atrage atenția asupra caracterului sustenabil: „Cred că cele mai sesizabile pentru mine și oamenii care au trăit mai mult pe aici sunt cu siguranță festivalurile. Anul acesta dacă nu mă înșel am avut: The Carnival, District23 ( care a reunit 3 festivaluri), CODRU, și PLAI cu artiști foarte cunoscuți și cu foarte mulți participanți. Deci da, cu siguranță este o evoluție a activităților culturale noaptea, dar să sperăm că nu este doar ceva ce se întâmplă în 2023 și care apoi va dispărea ușor-ușor din oraș.”

Spectacolul Nocturn va avea premiera pe 29 Septembrie. Spectatorii curioși pot participa la această experiență culturală deosebită în fiecare seară până pe 8 Octombrie. Vino să afli poveștile neștiute ale orașului de pe Bega!

BILETE AICI

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.