Într-o lume în care viața de noapte a devenit un element vital al culturii urbane, primarii de noapte devin tot mai importanți în menținerea echilibrului, în promovarea diversității și incluziunii. Un astfel de exemplu este Freek Wallagh, primarul nopții din Amsterdam, care ni se alătură la The Culture of Nightlife Conference, aducând o perspectivă unică asupra modului în care viața de noapte poate deveni un motor de schimbare pozitivă în comunitate.

Roluri similare cu ale lui Freek Wallagh există în orașe precum Londra, New York și Tokyo, iar el mărturisește că are o legătură strânsă cu Ariel Palitz (New York), pe care a contactat-o imediat ce a fost ales. La fel a procedat și cu Amy Lamé (Londra) și cu colegii săi olandezi, pentru a înțelege aspectele cu care s-au confruntat.

Ca primari de noapte, adesea ne găsim în poziții izolate, fără sprijinul organizațional moștenit. Sarcina de îmbunătățire a vieții de noapte poate fi copleșitoare, iar învățarea din experiențele colegilor primari de noapte oferă un avantaj de început, pentru că altfel suntem pe cont propriu. Până la urmă, suntem aici pentru a facilita, suntem aici pentru a face lucrurile mai ușoare, dar nu putem pretinde niciodată că suntem un înlocuitor pentru construirea comunității, pentru antreprenoriat. Schimbul de cunoștințe între primarii de noapte este crucial, iar noi ne implicăm activ în aceste discuții, subliniază Freek.

Freek sfătuiește orașele care iau în considerare numirea propriului primar de noapte să îl lase pe acesta să funcționeze independent de administrație, să nu îl privească ca pe o extensie a lor, ci ca pe un element care le aduce echilibru. În cazul lui, cel puțin, crede că a fi separat de guvern îi permite să opereze mai activ și mai eficient. Mai apoi, recomandă ca forma rolului de primar de noapte să fie dată într-un mod progresist și semnificativ. Adaptarea poziției la contextul local este iar foarte importantă.

Cred că Amsterdam este un laborator care stabilește ce să faci ca oraș european și ce să nu faci ca oraș european în ceea ce privește viața de noapte. În a doua jumătate a secolului precedent, Amsterdamul a avut o viață de noapte prosperă și abundentă, și ne putem uita la ce a fost făcut corect – acordarea de importanță spațiilor publice și adoptarea unei atmosfere libere și incluzive. Dar asta stă în contrast cu neajunsurile actuale, deoarece orașul a ignorat economia sa de noapte în ultimii zece ani, adaugă el.

Freek lucrat și internațional, inclusiv în Maroc și Orientul Mijlociu, deoarece consideră că balansarea acțiunilor locale cu o perspectivă globală este importantă. De toată munca de aplicare a datelor colectate de organizația sa își dorește să beneficieze nu numai Amsterdam, ci și întreaga Olanda și chiar Europa.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.