Amsterdam, cunoscut pentru canalele sale pitorești, muzeele de renume mondial, atmosfera vibrantă și răsunetul său de capitală a libertății, a fost, de asemenea, primul oraș din lume care a avut viziunea de a numi un „primar de noapte”. Într-un oraș unde viața nu se oprește odată cu apusul, a apărut necesitatea unui astfel de rol, care să coordoneze și să promoveze viața de noapte luând în considerare aspecte precum siguranța, economia și cultura, iar el este ocupat în prezent de către Freek Wallagh.

Poet, activist și pictor amsterdamez cu un talent remarcabil în a surprinde esența vieții orașului său natal, Freek și-a început cariera la vârsta de doar 15 ani în celebrul Red Light District. Wallagh scrie cu pasiune despre comunitățile și indivizii care definesc Amsterdamul – de la drag queens și activiști, la lucrători sexuali, artiști și persoanele fără adăpost, el funcționează ca un istoric emoțional, documentând viețile și provocările celor de la marginea societății.

Cu o înclinație naturală către poezie performativă, acesta se inspiră profund din mișcările punk, burlesque și drag, precum și din evenimentele culturale în care și-a făcut debutul pe scenă. Rezultatul? Un spectacol cu un ritm intens, satiric, care provoacă la reflecție și care emană o autenticitate unică.

Așa cum îi spune și titlul, Freek Wallagh nu e primarul care se trezește odată cu prima rază de soare, ci cel care veghează asupra vieții nocturne a orașului. Cu o viziune clară și determinare, el și-a asumat responsabilitatea de a face ca Amsterdamul să fie un loc sigur, vibrant și incluziv pe timp de noapte. Dar, peste toate, rolul său este de a crea punți de comunicare între diferitele părți interesate ale orașului – de la proprietarii de cluburi, la forțele de ordine și până la simplii cetățeni care vor să se bucure de o noapte în oraș. Abordarea sa este una umană, bazată pe dialog și înțelegere reciprocă.

În 30 septembrie, Freek Walagh vine la Timișoara, la Culture of Nightlife Conference, oferindu-ne o șansă unică de a învăța de la experiența acumulată în Amsterdam.

 

BILETE AICI

 

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.