Timișoara, cunoscută adesea drept „Mica Vienă” datorită moștenirii sale culturale și arhitecturale, este mărturia unei istorii bogate și vibrante. Printre cele mai emblematice zone ale orașului se numără cartierele Iosefin, Elizabetin și Fabric, fiecare având propria sa poveste și un farmec distinct. Nu e de mirare că am ales aceste zone pentru traseul autobuzului electric în care va avea loc Night Theater. Haideți să vă spunem câte un pic despre fiecare.

Cartierul Iosefin, fondat în secolul al XVIII-lea, a fost numit în onoarea împăratului Iosif al II-lea. Cu străzi liniștite, mărginite de clădiri baroce și neoclasice, Iosefin este ca un portal către trecut. A fost în mare parte dezvoltat în perioada Imperiului Austro-Ungar și astăzi este mărturia vie a influențelor culturale și arhitecturale ale acelei epoci.

Elizabetinul, pe de altă parte, și-a luat numele de la împărăteasa Elisabeta și este recunoscut pentru numeroasele sale clădiri istorice, parcuri și alei. O plimbare prin acest cartier este ca o călătorie în timp, trecând prin diferite epoci care au modelat istoria Timișoarei. Cu biserici, parcuri și case care spun povești ale trecutului, Elizabetinul este un must-see pentru orice vizitator al orașului.

Fabric, cel de-al treilea cartier, este un reper al revoluției industriale din Timișoara. A fost centrul industrial și comercial al orașului, cu numeroase fabrici și ateliere. Aici, tradiția se întâlnește cu inovația. Clădirile industriale vechi au fost transformate în spații moderne de artă, design și cultură, făcând din Fabric un loc în care trecutul și prezentul coexistă într-o simbioză armonioasă.

Timișoara este mai mult decât un oraș; este un mozaic de istorii, culturi și arhitecturi care se îmbină într-un mod unic. Fie că este vorba de eleganța barocă a Iosefinului, farmecul istoric al Elizabetinului sau energia creativă a Fabricului, aceste cartiere legendare sunt inima pulsantă a orașului și poveștile lor sunt așteptate să fie descoperite. În autobuz, la ceas de seară.

Bilete pentru Night Theater aici.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.