Timișoara ascunde secrete fascinante în întunericul nopții, iar Night Theater este raza de lumină care dezvăluie o lume paralelă cu agitația de zi cu zi. Cine sunt oamenii care umblă pe străzi în miez de noapte? Cum văd ei orașul și cum se simt sub luminile stradale? Vă invităm să urcați în autobuzul electric și să ascultați această poveste plină de intrigă și emoție, pusă în scenă de absolvenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Dar înainte de asta, haideți să vă spunem două vorbe despre fiecare.

Iulia-Victoria Ioana este o tânără actriță care, în pofida vârstei, a acumulat deja o experiență profesională diversă. Publicul timișorean ar putea să o recunoască din producțiile Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, unde a lucrat atât cu regizori consacrați, precum Oskaras Koršunovas și Radu Iacoban, cât și cu regizori emergenți precum Alexandru Weinberger-Bara. Scena de teatru independent nu îi este însă străină – colaborând în 2022 cu Asociația Culturală Arte-Factum și jucând rolul bunicii în spectacolul Eréndira&bună-sa/replayed. Firul roșu care pare să unească proiectele din portofoliul Iuliei este înclinația sa către textele contemporane care abordează tematici de actualitate, relevante și conectate la experiențele cotidiene. Perspectiva pe care ea o aduce în echipa spectacolului Nocturn este (poate chiar involuntar) influențată de „viețile” personajelor întruchipate până în acest punct al carierei sale – personaje care la rândul lor au chestionat valorile care stau la baza societății pe care o clădim zilnic și felul în care acestea influențează individualitatea.

Andrei Zgăbaia este actor colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, unde lucrează cu regizori cunoscuți publicului larg precum Gigi Căciuleanu, Mihai Măniuțiu, Ada Lupu Hausvater și Tompa Gábor, dar activează și pe scena de teatru independent și cochetează uneori cu cinematografia. Andrei povestește că înclinația pentru actorie i-a fost evidentă încă din școala generală când a descoperit că se simte în largul lui atunci când „povestește oamenilor lucruri interesante”. Meseria de actor este pentru el o poveste fără sfârșit, o poveste care îi oferă zilnic șansa „să călătorească prin tot felul de lumi” – dimineața în Creta lui Zorba Grecul, la prânz în universul lui Caragiale și, după un scurt popas, printre personajele din lumea lui Molière. Pentru el, esența vocației lui rezidă în abilitatea de a „ajunge la sufletele oamenilor”, abilitate pe care Andrei o pune în aplicare din plin în contextul Nocturn, lăsându-și sufletul atins de poveștile reale ale locuitorilor Timișoarei care au inspirat spectacolul și (re)prezentându-le pentru ca ele să atingă sufletele întregii comunități.

Darius Zet este de asemenea actor colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Debutul său a avut loc în 2019 în spectacolul Pisica Verde, sub îndrumarea Claudiei Ieremia. Darius a interpretat rolul lui Dani, un adolescent care are un tată alcoolic și o pisică verde pe care și-o imaginează atunci când se simte rău. De la debut, Darius a avut oportunitatea de a lucra cu numeroși alți regizor importanți precum Gigi Căciuleanu, Radu Iacoban, Ada Lupu Hausvater și Tompa Gábor. Sensibil și modest, el pune totul în seama unei șanse: „Sunt foarte recunoscător. Am avut noroc să întâlnesc oameni speciali care au avut încredere în mine”. Chimia trioului de actori din spectacolul Noctrun este garantată, Darius împărțind de-a lungul timpului scena atât cu Iulia-Victoria Ioana (EXOD, regia Oskaras Koršunovas), cât și cu Andrei Zgăbaia (Rinocerii, regia Tompa Gábor; Zorba Grecul, regia Mihaela Lichiardopol și Școala Femeilor vs. Școala Bărbaților, regia Gigi Căciuleanu).

Prezentat de ATP Trucks & Buses, Night Theater este un eveniment deschis pentru toți vorbitorii de limba română, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau cu mobilitate redusă. Ne așteptăm ca această experiență teatrală itinerantă să ofere amintiri magice și să creeze conexiuni puternice între public și lumea nocturnă a orașului Timișoara.

Bilete pentru Night Theater se găsesc aici.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, ATP Motors, Iulius Town, Pepsi
Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.