În mijlocul agitației vieții noastre de zi cu zi, artistul Luke Jerram ne invită să ne oprim și să privim un spectacol fascinant care sfidează atât gravitatea, cât și convențiile. Totul cu ajutorul „Floating Earth”, o mare sculptură sferică a planetei noastre, ce plutește elegant pe suprafața apei, întinzându-și diametrul masiv de 10 metri pentru a dezvolta imaginația fiecărui privitor în parte. Și cea mai bună parte este că o puteți descoperi în această toamnă în România, la Timișoara.

Explorarea artistică a lui Luke Jerram se aventurează dincolo de granițele tradiționale, ca pe o pânză care îmbină arta, știința și conexiunea umană. „Floating Earth” ne îndeamnă să ne cufundăm în contemplarea căminului nostru în mijlocul cosmosului.

Am reușit să intrăm în lumea vizionară a lui Luke Jerram și să descoperim detalii interesante care stau în spatele elementelor creative și tehnice ale operei sale. Vă invităm să le descoperim împreună.

 

Floating Earth - Lights On

Care ai spune că e inspirația din spatele acestei lucrări captivante?

Luke Jerram: Obiectivul său principal este de a face oamenii să se gândească la schimbările climatice și la ce trebuie să facem pentru a face societatea mai durabilă. Când te uiți la Pământ astfel, poți înțelege cât de conectați suntem cu toții și că ceea ce facem în Anglia, de exemplu, îi afectează și pe oamenii din Bangladesh sau invers. Suntem cu toții pe aceeași planetă pe care o numim <<acasă>>. Poate știți de „efectul de vedere de ansamblu”, care este ceva pe care astronauții îl experimentează atunci când privesc Pământul de sus și devin copleșiți de frumusețea pe care o pot vedea. Acest efect este destul de profund și adesea astronauții devin activiști de mediu, ca o consecință a impactului trăit. Și astfel sper că această operă de artă poate oferi publicului un indiciu al acestei experiențe, un sentiment aparte.

Cum schimbă alegerea apei ca scenă pentru instalație? O cunoaștem deja foarte bine pe Gaia – am avut-o și în România, dar am văzut-o peste tot în lume – în parcuri, birouri, spații neconvenționale. Dar noua operă de artă vine cu o nouă perspectivă prin locație (pe apă).

Luke Jerram: Poate că îi va face pe oameni să se gândească la cât de prețioasă este apa de pe planeta noastră. 70% din Pământ este acoperit de apă. Dar doar o cantitate foarte mică este de fapt apă dulce, apă pe care o putem bea și, prin urmare, este o resursă foarte importantă de care trebuie să avem grijă. Apa va fi din ce în ce mai prețioasă pentru multe țări, având în vedere schimbările climatice sau creșterea temperaturilor și trebuie să ne gândim la asta.

Munca ta face adesea o punte între artă și știință. Cum vezi rolul artei în transmiterea unor concepte complexe și în promovarea unei înțelegeri mai profunde a lumii din jurul nostru?

Luke Jerram: Cred că am un rol de jucat aici. Există o mulțime de oameni de știință care se luptă să-și comunice ideile publicului larg și nu reușesc, poate din cauza complexității lor. Dar cred că oamenii de știință care lucrează împreună cu artiștii își pot expune mai bine cercetările și rezultatele. Și cred că ceea ce încerc să fac este să fac artă care are mai multe “uși de intrare” – așa că o poți aprecia indiferent dacă ești cercetător academic, farmacist sau un copil de 4 ani. Încerc să fac artă de care toată lumea se poate bucura în moduri diferite și la diferite niveluri.

Piesele tale de artă (Gaia, Museum of the Moon etc) ne invită și către ideea de introspecție. Ce emoții/gânduri/discuții ai dori să generezi?

Luke Jerram: Într-o anumită măsură, piesele de artă acționează ca oglinzi, cred eu. Oamenii își văd propria reflexie… Dacă sunteți în proiecte de mediu, s-ar putea să vedeți și să aveți o experiență diferită de cineva interesat de astronomie sau poate de unii copii care nu au văzut niciodată globul. Experiența depinde de ceea ce aduceți în fața operei de artă, în primul rând. Totodată sper ca lucrarea să poată oferi o experiență înălțătoare, pozitivă, dar și să îi facă pe oameni să își pună întrebări despre punctul în care ne aflăm (în ceea ce privește criza climatică) și, de ce nu, să-i facă recunoscători că trăiesc pe această planetă uimitoare.

Conceptul de Pământ plutitor este cu adevărat fascinant. Ai putea să ne oferi câteva informații despre procesul creativ și aspectele tehnice ale aducerii la viață acestei instalații?

Luke Jerram: Procesul este… complicat. Aș spune mult mai complicat decât pentru alte instalații de artă. Avem niște blocuri de beton ascunse sub apă și este implicată destul de multă inginerie. Dar aceasta este o parte pe care vizitatorii nu o vor putea vedea. Și în ceea ce privește vremea, poate sta în aer liber câteva săptămâni și este capabil să facă față vântului, 40 mile/oră.

Natura, mediul înconjurător, protejarea planetei noastre – toate acestea fac parte din lucrările tale. Care este legătura lui Luke Jerram, dincolo de ceea ce vede lumea, cu aceste elemente?

Luke Jerram: Da, putem spune că natura este cea mai mare inspirație a mea. Sunt interesat de cultura și istoria astronomiei, de campaniile de mediu și de umanitate în general. Sunt interesat atât de arte, cât și de știință și încerc să aduc aceste interese, în același timp, în munca pe care o fac. Am studiat recent destul de mult pe tema schimbărilor climatice și este înfricoșător… cu cât afli mai multe, cu atât realizezi că situația este tot mai îngrijorătoare și că toți trebuie să facem ceva. De asemenea, cred că a avea copii este ceva care a avut un impact asupra felului în care văd lucrurile în această direcție, pentru că am început să mă gândesc mai mult la viitor și la felul în care vom lăsa planeta pentru generațiile următoare.

Ce sentiment ai, ca artist, să-ți vezi opera în toată lumea? Cum crezi că evoluezi?

Luke Jerram: Sunt foarte mândru să-mi văd arta peste tot în lume. Este frumos să aduci bucurie și fericire oamenilor, pe de-o parte, să inspiri, dar și să ridici întrebări și să stârnești discuții importante, cu sens. În ultima vreme sunt tot mai interesat să fac lucrări care țin de tematica mediului înconjurător și, totodată, proiecte de caritate, asupra cărora cred că mă voi concentra mai mult în următorii câțiva ani, având pe rol un proiect și pentru Sierra Leone, care va face cu siguranță înconjurul Pământului.

Instalația Floating Earth a lui Luke Jerram a fost expusă în diferite locații din întreaga lume și este prezentată de obicei ca parte a evenimentelor publice de artă, cum ar fi festivaluri. Cu prilejul desfășurării Lights On Bega, creația lui Luke Jerram devine o pânză de reflecție, invitând fiecare trecător să se oprească și să contempleze la universul nemărginit care ne înconjoară. Pregătiți-vă să porniți într-o călătorie cerească care estompează granițele dintre artă și cosmos.

Ne vedem la Timișoara în decembrie!

* * *

Despre artist: Luke Jerram este un artist contemporan cunoscut pentru creațiile sale interdisciplinare care îmbină arta, știința și conexiunea umană. Originar din Marea Britanie, lucrările sale abordează teme de interes pentru societatea actuală – de la conștiința mediului la minunea cosmică. Cunoscută pentru instalații precum „Museum of the Moon” și „Gaia”, arta lui Jerram transcende granițele, inspirând dialogul global și introspecția. Dincolo de estetică, instalațiile sale poartă mesaje profunde, aprinzând conversații despre probleme stringente.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Lights On Bega este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsori: Fan Courier, Pepsi

Partenerii proiectului Lights On Bega sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.