Regizorul Cătălin Mardale și dramaturga Andreea Tănase au mai lucrat în spații neconvenționale, dar niciodată într-un autobuz. Și tocmai asta li s-a părut provocator la Night Theater. Concepută exclusiv pentru Lights On – The Night Art Festival, piesa de teatru se va desfășura într-un autobuz electric în mișcare și este inspirată din atmosfera orașului în timpul nopții și din poveștile reale ale locuitorilor săi.

Inițial ne-am concentrat pe stabilirea traseului pe care va merge autobuzul și opririle pe care le va avea acesta, pentru a reduce din necunoscute. Durata traseului, locul opririlor, și nu numai, sunt elemente reale de care a fost vital să ținem cont înainte de a începe să creăm textul de spectacol, cel puțin în acest caz, a adăugat Andreea.

Munca regizorului este strâns legată de cea a dramaturgului și viceversa, așa că cei doi au experimentat din plin, la unison, provocările legate de locația piesei de teatru – pe lângă stabilirea și durata traseului, s-au mai lovit și de găsirea unor rute pe care poate circula un autobuz și care să le permită și câteva opriri în locuri din oraș care au sau spun o poveste. Astfel, au ajuns să se lovească de mai multe întrebări foarte practice: ”Cum ajungem în acele locuri?”, ”Încape autobuzul pe străzile care duc spre locurile în care ne dorim să oprim?”, ”Unde parcăm autobuzul?”

Și, totodată, mi-am mai lansat o provocare: pentru că spectacolul se întâmplă într-un spațiu dat foarte concret, care nu necesită neapărat o scenografie, mi-am propus să lucrez și să mă folosesc doar de elementele pe care mi le oferă autobuzul, fără artificii, fără să-i aduc schimbări. Experiența spectatorilor va fi una mult mai directă și imersivă pentru că un autobuz sparge convențiile pe care, de cele mai multe ori, le impune o sală de teatru, ne-a mărturisit Cătălin.

În timp ce autobuzul electric al producătorului român ATP Trucks va străbate străzile Timișoarei, publicul va fi transpus într-o lume nouă, în care se vor întâmpla lucruri neașteptate, emoționante. Hai să simți!

BILETE AICI

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.