Într-un recent dialog cu Shira de Bourbon Parme, am avut oportunitatea de a afla mai multe despre pasiunea sa pentru dezvoltarea urbană și felul în care proiectele sale abordează conceptele de sustenabilitate, diversitate și incluziune. Înainte de a ne aprofunda în detaliile acestui dialog, să vedem pe scurt cine este Shira și de ce se numără printre speakerii de la Culture of Nightlife Conference.

Shira s-a format inițial ca arhitect, însă ulterior a migrat către planificarea dezvoltării urbane. Deținătoare a unui doctorat în antropologie socială, misiunea sa este de a coordona proiecte de dezvoltare spațială și social, având ca scop crearea de medii în care oamenii să se bucure de bunăstare și o anumită calitate a vieții. Efortul său se concentrează pe identificarea și răspunsul la nevoile fizice, mentale și sociale ale oamenilor, oferind resurse adecvate pentru îndeplinirea acestor nevoi.

În domeniul planificării urbane, deși există o tendință clară de a acorda atenție aspectelor ce țin de zi, este esențial să luăm în considerare și activitățile și necesitățile nocturne. Multe sisteme de planificare prezintă un bias clar către planificarea pe timp de zi, chiar dacă există orașe cu strategii specifice pentru noapte. Abordarea unui proiect din perspectiva unui ciclu complet de 24 de ore este crucială, dar adesea nu este punctul de plecare în planificare.

Când am cerut un exemplu concret legat de munca sa, Shira ne-a vorbit despre o colaborare cu arhitecți locali pentru a încuraja comportamente precum utilizarea bicicletelor, mersul pe jos sau utilizarea transportului public. În plus, ea este cea responsabilă să să se asigure că aspectele de izolare socială sunt abordate, că sunt create medii care încurajează socializarea.

Echipa mea a dezvoltat liniile directoare pentru un concept numit „living well locally” (a trăi bine la nivel local) în Scoția, care a devenit ulterior o politică națională. Conceptul promovează ideea ca oamenii să-și poată satisface nevoile zilnice fără a fi nevoiți să călătorească mult. Acest lucru include furnizarea de servicii și facilități la nivel local și crearea unui sistem de transport eficient la nivel de oraș.

Una dintre principalele provocări în acest caz este echilibrarea dezvoltării cu necesitatea de a fi incluziv și de a evita probleme precum gentrificarea sau crearea de granițe invizibile care pot exclude anumite părți ale populației. Echipa Shirei abordează aceste aspecte printr-o strategie care încearcă să maximizeze impactul pozitiv și să minimizeze orice impact negativ potențial.

Shira Bourbon oferă o perspectivă unică asupra dezvoltării urbane, combinând experiența sa ca arhitect cu o înțelegere profundă a nevoilor sociale și culturale ale comunităților. Abordarea sa sensibilă și concentrată pe comunitate reprezintă o modalitate inovatoare de a aborda provocările planificării urbane în lumea modernă. O ascultați live la Culture of Nightlife Conference în 30 septembrie!

Biletele se găsesc aici.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.