Revitalizarea spațiilor urbane cu scopul de a le face mai sigure și mai primitoare pe timp de noapte este ca și cum ai crea un mozaic frumos – este nevoie de o atenție minuțioasă și de o varietate de piese reunite.

Am întrebat-o pe Marion Roberts, profesoară de Design Urban la Universitatea Westminster, Marea Britanie și un expert în domeniul designului urban, ce sfaturi ar oferi orașelor care doresc să se îmbarce în această călătorie. Iată sugestiile ei:

1. Implicați-i pe toți cei care au o miză în joc. Aduceți laolaltă voci diverse – rezidenți, proprietari de afaceri, lideri ai comunității – pentru a crea o adevărată tapiserie de idei. La urma urmei, este orașul lor, nopțile lor. Este esențial să se implice cât mai mulți actori relevanți, întrucât acest lucru asigură că deciziile luate țin cont de nevoile și dorințele comunității în ansamblu.

2. Focalizați-vă pe o zonă specifică. În loc să împrăștiați resurse și efort în diferite locuri din oraș, concentrați-vă pe un anumit cartier sau zonă. Astfel, veți obține o abordare mai concentrată și eficientă.

3. Uitați-vă bine în jur. Căutați acele scântei de creativitate și energie în comunitatea voastră. Poate că există un festival local care are nevoie doar de un mic impuls, sau un proiect de artă care ar putea folosi niște fonduri suplimentare. În loc să creeze ceva complet nou, orașele ar putea alege să sprijine și să dezvolte inițiativele deja existente. Asta poate însemna acordarea de granturi sau subvenționarea activităților, dar într-un mod echitabil și transparent. Construiește încredere, pentru că încrederea este fundamentul unei vieți de noapte înfloritoare.

4. Monitorizează și controlează, dar și lasă lucrurile să evolueze în mod natural. Gândiți-vă la eforturile și investițiile voastre ca la plantarea semințelor. Trebuie să vezi cum crește ceva, să să te asiguri că oferi cantitatea potrivită de soare și apă. Același lucru este valabil și în procesul de revitalizare al orașelor.

5. Gândiți-vă pe termen lung, gândiți-vă la echilibru și, cel mai important, gândiți-vă la modul în care vă faceți din oraș un loc de care oamenii se pot bucura cu adevărat după apusul soarelui. În cele din urmă, sustenabilitatea este numele jocului. Vrei ca aceste eforturi să dureze, să devină ceva frumos.

Viitorul este despre a face din noapte un loc în care toată lumea, indiferent de mărimea portofelului, își poate găsi ritmul, refugiul. Dați viață unor spații care cântă, imaginați-vă străzile pline de râs, locuri care îmbrățișează pe toată lumea și noaptea ca un loc de joacă pentru toți. Nu este doar un vis; este o misiune pentru cei care luminează noaptea. Împreună învățăm să creăm un viitor în care nopțile noastre strălucesc de unitate și bucurie. În 30 septembrie, la Culture of Nightlife Conference.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.