„Culture Doesn’t Sleep” este un concept care promovează ideea că manifestările culturale nu se limitează doar la orele diurne, ci pot avea loc și pe parcursul nopții. Acesta implică faptul că arta, muzica, literatura, teatrul, dansul și orice alte forme de exprimare culturală pot fi accesibile și apreciate indiferent de momentul zilei.

În sens larg, „Culture Doesn’t Sleep” este o invitație de a îmbrățișa și explora diversitatea culturală într-un mod mai flexibil și neconvențional. Sloganul subliniază că activitățile culturale nu ar trebui restricționate la un anumit program de funcționare, ci ar trebui să fie disponibile pentru public la orice oră, inclusiv noaptea, oferind astfel oportunități culturale mai variate și mai accesibile.

Pe de altă parte, acest concept este și o provocare pentru orașe, comunități și organizații culturale de a crea și susține un mediu în care cultura să fie prezentă și vibrantă în orice moment. Aceasta implică dezvoltarea unor strategii de promovare și prezentare a artelor într-un mod care să respecte atât nevoile artiștilor, cât și pe cele ale publicului.

Într-un oraș în care „Culture Doesn’t Sleep”, puteți găsi spectacole de teatru la miezul nopții, expoziții de artă deschise până târziu, librării care funcționează non-stop sau concerte live în aer liber după apusul soarelui. Acesta este un loc în care cultura și arta sunt omniprezente, unde expresia creativă nu este limitată de constrângerile temporale și unde publicul are libertatea de a se bucura de experiențe culturale la orice oră.

„Culture Doesn’t Sleep” este mai mult decât un slogan, este o filosofie de viață, o abordare radicală și inovatoare care promovează accesul la cultură ca un drept fundamental, independent de orar sau de zi.

Când soarele apune, cultura nu doarme
Într-o Capitală Europeană a Culturii, manifestările culturale ar trebui să continue și după ce se lasă întunericul, însă de multe ori, acest lucru nu se întâmplă. În Timișoara, multe dintre galeriile, muzeele, cinematografele și sălile de dans închid ușile odată cu înserarea. Însă, așa cum ne-am obișnuit, există întotdeauna excepții care confirmă regula.

Lights On – The Light-Art Festival este un astfel de eveniment excepțional care animă noaptea cu lumină și artă. Un festival care se derulează de la apus până la răsărit, cu respect pentru regulile în vigoare și fără să creeze perturbări în viața locuitorilor.

Chiar și pe timpul pandemiei, Lights On a continuat să strălucească în Cluj-Napoca, aducând o rază de speranță într-o perioadă întunecată. Autoritățile au recunoscut faptul că acest festival nu aglomerează, ci mai degrabă oferă fiecăruia oportunitatea de a se bucura de el la propria alegere, fără a fi constrânși de un orar prestabilit. Același lucru s-a întâmplat și cu expozițiile Museum of the Moon sau Gaia de la Iulius Town – Timișoara din 2021 și 2022, care au oferit locuitorilor oportunitatea de a vizita instalațiile luminoase la orice oră a nopții, fără a deranja publicul larg.

Acum, Lights On extinde conceptul de artă nocturnă și aduce în premieră națională o serie de evenimente care extind programul cultural al Capitalei Culturale Europene mult după lăsarea serii. Sub sloganul „Culture Doesn’t Sleep”, Timișoara devine un uriaș laborator cultural unde se testează diverse modalități de interacțiune cu publicul, chiar și la ore târzii.

Așadar, vă invităm să vă îmbrățișați noaptea culturală și să descoperiți că, într-adevăr, cultura nu doarme.