Iluminatul joacă un rol important atunci când vorbim despre rolul designului urban în promovarea unui mediu nocturn mai sigur și inclusiv pentru femei. Dar Prof. Dr. Marion Roberts subliniază că nu e vorba doar despre asta, ci despre crearea unei ambianțe confortabile, care să promoveze securitatea. În plus, un alt factor diferențiator este prezența unui amestec divers de oameni.

Iluminatul adecvat nu înseamnă reflectoare orbitoare, ci mai degrabă un design luminos bine gândit. Mai apoi, ar trebui încorporat conceptul de supraveghere naturală / ”ochi pe stradă”, așa cum a teoretizat Jane Jacobs, fapt care dă naștere unui sentiment sporit de siguranță și asistență disponibilă. Crearea de rute mai sigure este esențială, iar Mexico City servește drept exemplu inspirator în acest sens. Aici, din cauza creșterii violenței împotriva femeilor, autoritățile au implementat străzi împodobite artistic cu butoane de ajutor și opere de artă. Astfel, au transformat aceste spații în paradisuri primitoare care transmit sentimentul de îngrijire și protecție. Această abordare poate fi extinsă și la transportul public, prin prezența personalului vizibil (cum ar fi colectorii de bilete), care pot oferi asistență dacă este necesar, spune ea.

Cu toate acestea, este important să recunoaștem că designul urban nu este o soluție independentă. Face parte dintr-o schimbare mai mare a societății către siguranță și incluziune.

Prof. Dr. Marion Roberts vine la Culture of Nightlife Conference de la Timișoara pentru a aduce o perspectivă academică și antropologică asupra modului în care designul urban poate schimba orașe. Marion este profesor la Universitatea din Westminster și, totodată, o autoritate în designul urban, în care pune accentul pe interacțiunea dintre gen și orașul nocturn.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.