Night Theater transformă autobuzul electric al producătorului român ATP Trucks într-un spațiu al revelațiilor și al reflecției asupra vieții nocturne din Timișoara. Piesa de teatru este realizată în regia lui Cătălin Mardale care încearcă, în căutările sale din prezent, să scoată teatrul din sala de spectacol și să-l ducă în spațiul public sau în spații neconvenționale.

Cred că teatrul (sau un produs cultural) nu trebuie să se limiteze sau să depindă de o sală. Cred că trebuie să fie incluziv și accesibil unui public cât mai larg. De exemplu, am mai lucrat, acum ceva timp, la o instalație video proiectată pe un garaj dintr-un cartier din Cluj. De această dată, lucrez într-un autobuz. Îmi plac aceste provocări! – Cătălin

În ceea ce privește dinamica dintre personaje în acest cadru în mișcare și cum acest aspect va influența percepția publicului, Cătălin ne vorbește de două planuri. Pe de-o parte, avem textul și – implicit – spectacolul, care sunt strâns legate de Timișoara. De povești și locuri din oraș. Pe de altă parte, autobuzul e un spațiu care permite apropierea actorilor de spectator și oferă o experiență mai directă, imersivă și participativă.

Cred că aceste două aspecte vor face mai ușoară identificarea publicului cu personajele din spectacol și vor stârni empatie pentru că vorbim despre niște situații cu care s-au confruntat probabil și oameni din public, în niște spații familiare, într-un cadru mult mai intim față de o sală de spectacol, ne explică regizorul.

Night Theater” este nu doar un spectacol, ci o experiență care sparge barierele tradiționale ale teatrului și își propune să atingă inimile spectatorilor la un nivel profund și personal. Când călătoria se termină, ceea ce rămâne este ecoul unei povești captivante, conturate pe fundalul luminilor intermitente ale orașului Timișoara și ale zgomotelor străzii nocturne.

BILETE AICI

____

Cătălin Mardale este din Constanţa, are 29 de ani și a absolvit Regie Teatru, în cadrul Universității „Babeș Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca. Debutul său ca regizor într-un teatru profesionist l-a avut cu spectacolul „Prah” de Spiró Győrgy la Teatrul Municipal Baia Mare. În prezent este doctorand la Teatru și Artele spectacolului cu teza „Ideologic şi estetic în artele performative din Europa de Est”.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.