Instalația Mi-e Dor De Tine a luminat Băile Imperiale Austriece
„Mi-e Dor De Tine” e o sintagmă extrem de personală nouă, una care de multe ori înseamnă pentru fiecare dintre noi altceva. Din 2018 Asociația Daisler a transformat sintagma într-o instalație de lumină de mari dimensiuni, una care evocă potențialul locurilor în care poposește, care vorbește despre un sentiment de apartenență uneori uitat. La baza acestei apariții stă dorința de a marca spațiile din jurul nostru și nevoia de a le aduce la gloria de altădată, dorința de păstrare și de adaptare a moștenirilor de demult în elemente care ne conturează viitorul. Pentru că, în definitiv, asta stă la baza Asociației Daisler, nevoia de reactivare a spațiilor din jurul nostru, pentru ca ele să devină acele locuri de întâlnire și discuție care ar fi trebuit să fie dintotdeauna.
Instalația cântărește aproximativ 150 de kilograme, are 10 metri lungime și 1.5 metri înălțime și trezește munți de emoții de fiecare dată când publicul o vede aprinsă. Acele emoții sperăm să fie suficiente pentru a trezi în cât mai mulți dintre voi dorința de a contribui la schimbarea imaginată de toată lumea.
Dorul, deși un cuvânt intraductibil, este o emoție care rezonează cu oamenii din orice colț al planetei. Este un sentiment care exprimă bucurie, dar și tristețe, exprimă apropiere, dar și distanță, exprimă sentimente puternice față de cineva sau ceva, dar și neputința de a se afla, fizic, alături de respectivii. Instalația ”Mi-e Dor De Tine” reprezintă conexiunea dintre noi toți și podul peste care uneori nu putem trece, oricât de mult ne-am dori.
Instalația a ajuns weekendul trecut și la Băile Herculane, un loc în care dorul a fost prezent cu mult înainte de a ajunge ea. Băile Herculane este un spațiu idilic dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită patrimoniului arhitectural bogat. Băile Imperiale Austriece, cunoscute și sub numele de Băile Neptun, exprimă astăzi contrastul dintre glorie și decădere. Gloria și măreția unei perioade demult apuse în care spațiul era frecventat de nume mari ale istoriei și decăderea zilei de astăzi în care el nu mai poate oferi ce ar putea și ar vrea.
Am fost aici pentru a ne exprima dorul față de ceea ce au fost Băile Imperiale Austriece, dar mai ales dorul de ce ar putea deveni. Vrem să folosim puterea și lumina vindecătoare a instalației ”Mi-e Dor De Tine” pentru a aduce împreună trecutul și viitorul sub o formă de care este nevoie.
Am fost aici să răspândim dorul și lumina asupra Băilor Neptun.