Lights In The Park: The works of Luke Jerram
Între 19 și 28 martie 2021, festivalul de lumină Lights On Romania a prezentat instalațiile Museum of the Moon și Mars ca parte a expozițiilor în aer liber intitulate Lights In the Park: the works of Luke Jerram.
Galerie FOTO IAȘI: Cristi Bigu
Grădina Palas Iași: Museuf Of The Moon
Museum of the Moon, cea mai cunoscută instalație a artistului britanic Luke Jerram revine în România și va putea fi vizitată între 19 și 28 martie 2021 în cadrul complexului Palas Mall din Iași, chiar în imediata vecinătate a Palatului Culturii.
Instalația a mai fost expusă până acum în 2018 și 2020 în cadrul festivalului Lights On, dar de această dată ajunge în Capitala Moldovei.
“Am fost mereu fascinat de corpurile cerești care ne înconjoară și cred că și și publicul din România va înțelege de ce după ce va vedea instalațiile” – Luke Jerram, creatorul instalațiilor.
Instalația măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecăre centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună. În realizarea instalației au fost folosite imagini furnizate de sateliții orbitali NASA. Până în prezent, Museum of the Moon a fost vizitată de peste 3 milioane de oameni din cele peste 25 de țări în care a fost expusă.
Iulius Park Cluj: Mars
După ce în 2018, 2019 și 2020 publicul clujean a experimentat mirajul Museum of the Moon și Gaia, cele două instalații eveniment semnate de britanicul Luke Jerram, de această dată Marte ajunge pentru prima oară în România, la Cluj-Napoca. Cea de-a treia lucrare a artistului britanic, din seria corpuri cerești, e o replică la scara mare a celei de-a patra planete de la Soare, cea care a captat imaginația umanității recent, odată cu misiunile de explorare lansate către ea.
Cu un diametru de 7 metri, Marte este cea de-a treia instalație creată de artist în seria sa dedicată corpurilor cerești. Realizată la o scară la 1:1 milion, fiecărui centimetru de pe machetă corespunde unei distanțe de 10 kilometri de pe Planeta Roșie, următoarea mare țintă pentru umanitate, unde mai multe misiuni private vor încerca să amartizeze până în 2025 cu un echipaj uman la bord.
Galerie FOTO Cluj: KOMITI
Lights In The Park: The works of Luke Jerram
Luke Jerram e un artist multidisciplinar din Bristol, Marea Britanie. Creațiile sale includ sculpture, instalații și proiecte artistice live. Cariera sa de peste 20 de ani l-a dus peste tot în lume, având proiecte pe aproape toate continentele și expunând în cele mai mari centre urbane ale planetei. În 2019 a fost numit Fellow al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, pentru contribuțiile aduse domeniului și promovării acestuia.
Este pentru prima dată când lucrările sale sunt prezentate în paralel în mai multe orașe ale aceleiași țări.
Sponsori și parteneri
Museum Of The Moon & Gaia în Cluj
Reguli obligatorii în cadrul expozițiilor:
Vizitarea expozițiilor în Cluj-Napoca, respectiv Iași, este supusă unor norme și reguli în concordanță cu eforturile autorităților de combatere a răspândirii virusului COVID-19. Drept urmare, expozițiile pot fi vizitate:
În eventualitatea unor evenimente meteo neprevăzute, instalațiile pot fi temporar date jos/mutate.