Pentru al cincilea an la rând, Cluj-Napoca devine o mare galerie de artă contemporană, odată cu inaugurarea ediției cu numărul 5 a festivalul Lights On, în perioada 18-27 noiembrie 2022. 

10 lucrări vor fi expuse, provenind de la artiști din Polonia, Franța, Olanda, Marea Britanie, dar și România. 4 dintre acestea au fost selectate care urmare a primului call internațional de lucrări lansat în luna iunie de echipa Lights On. 

Tema generală a ediției este Intersection, iar publicul se va putea bucura de instalații care vorbesc în premieră despre această temă, în vreme ce alte instalații iubite de publicul larg revin în maniere creative la Cluj-Napoca. 

“Lights On aduce lumina în spațiu public ca metaforă și mediu artistic pentru a schimba narativa defetistă de care suntem înconjurați de la începutul anului. Sub conceptul de Intersecție, schimbăm traiectoria către o viziune mai optimistă, alteori atemporală sau fantastică asupra lumii, asupra viitorului” transmite și Daniel Popescu, directorul artistic Lights On, care e prezent în acest an și cu o instalație proprie în line-up-ul oficial.

 

 

Stringed, creația olandezului Gijs van Bon, o instalație spectaculoasă de 20 de metri lungime va capta cu certitudine privirile publicului în Iulius Parc, în vreme ce Butterflies Cluster reprezintă instalația trimisă în premieră în România de Light Night Leeds, cel mai mare festival de lumină al Marii Britanii, cu care Lights On Romania derulează în prezent un parteneriat. Pe lângă artista Anne Bennet, lucrarea e însoțită în România și de organizatoarea festivalului britanic Abbe Robinson. 

 

Diva, lucrarea francezului Thomas Voillaume, o altă lucrare sculpturală extrem de inedită va inspira și mișca publicul tot în Stables în vreme ce in[visible], lucrarea românului Daniel Popescu – directorul artistic al Lights On Romania – va pune stăpânire pe The Office.

Efortul e cu atât mai mare cu cât toată zona evenimentelor dedicate luminii din Europa e afectată de pe urma crizei energetice care a făcut ca prețul la curent electric să crească cu aproape 50% față de anul trecut în mai multe state, printre care și România. 

Într-un peisaj național și internațional extrem de sceptic și nesigur, festivalul Lights On vine să vindece, să unească și să aducă într-o manieră creativă un pansament al vremurilor pe care le traversăm.

“Avem nevoie de motive care să ne facă să visăm, avem nevoie de lucruri care să ne inspire, să ne facă în continuare curioși și conștienți că doar așa putem găsi răspunsuri la marile enigme care ne înconjoară” spune Andi Daiszler, fondatorul Lights On.

Lights On este un festival gratuit de instalații de lumină, lansat în 2018 la Cluj-Napoca.

Ediția 2022 este susținută financiar de Primăria municipiului Cluj-Napoca, CEC BANK, Hampton by Hilton, Iulius Mall, The Office Cluj-Napoca, Mercedes Benz by ATP Motors, Daisler Print House.

Transportator oficial pentru Lights On – Fan Courier. 

Asigurător oficial UNIQA Asigurări prin Safety Broker

Parteneri media: Hotnews.ro, G4media, Pressone.ro, KissFM, Clujlife.com, Visit Cluj

Organizat de Asociația Daisler. 

Lights On este singurul festival din țară membru International Light Festival Organization (ILO).