Lucrarea artistului clujean Daniel Popescu face parte dintr-un schimb de instalații inițiat de festivalurile Lights On Romania și Light Night Leeds. Aceasta va fi expusă în celebrul Leeds City Museum în perioada 13-14 octombrie 2022, când va avea loc ediția cu numărul 18 al celui mai mare festival de lumină organizat în Marea Britanie.

in[visible] - inspirat de The Matrix

in[visible] își are originile în celebrul blockbuster al anilor 90 The Matrix, reinterpretat sub forma unui interogatoriu despre propria identitate în relație cu lumea din jur. Pe măsură ce intri în instalație, întreaga fibră a realității pe care o percepem ca fiind fixă, stabilă, începe să se descompună într-un milion de fragmente care distorsionează și diluează tot ce știm și cunoaștem, elementele cu care suntem obișnuiți până chiar la însăși propria noastră persoană.

Intersecția dintre perspective e analizată printr-un milion de imagini compuse și descompuse pe măsură ce subiectul pătrunde într-un tunel de lumină al sinelui lung de 12 metri, o lucrare spectaculoasă din toate punctele de vedere.

Meet the artist Daniel Popescu

Daniel Popescu este un tânăr artist vizual originar din Sibiu, stabili la Cluj-Napoca. 

Este cadru didactic al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și deține chiar și un doctorat obținut cu mențiunea Summa Cum Laude în arte vizuale, pentru analiza felului în care festivalurile de lumină afectează dimensiunea culturală a orașelor și diseminarea culturală în rândul publicului urban la nivel european. 

Daniel Popescu este totodată directorul artistic al festivalului Lights On Romania.

Implicarea sa în organizarea Lights On Romania a fost totală încă de la prima ediție, el fiind totodată și reprezentantul Asociației Daisler (organizatorul Lights On Romania) în cadrul ILO (International Light Festivals Organization). 

A creat in[visible] pentru prima dată în 2018 și a expus-o doar în cadrul unor evenimente din Cluj-Napoca. E pentru prima dată când instalația e expusă în afara țării. 

Pentru expoziția din Leeds, instalația a fost reconstruită complet, folosind cele mai inovative tehnici din domeniu, materiale rezistente și durabile. 

Mai multe informații despre line-up-ul complet al Light Night Leeds puteți găsi aici.