Chiar dacă tema generală a ediției e Intersection, am ales ca în 2022 să discutăm despre criza energetică, o temă extrem de actuală pe care abia acum începem să o simțim din plin. Dacă la nivel european, criza determină schimbări radicale de abordare în toate domeniile, de la iluminat public și casnic până la zona de evenimente, vrem să discutăm despre lucrurile care ne ajută să trecem și de acest hop. 

Cum ar fi un festival de lumină. 

Instalațiile noastre de lumină sunt mici consumatoare de energie electrică. Dar mari producătoare de bucurie. Cum se face că cele două merg împreună?

Simplu. 

Instalațiile de lumină pe care le expunem în acest an consumă împreună aproape 3.5-4 kwh, adică energia pe care o consumă două espressoare de cafea care funcționează simultan, o mașină de spălat vase sau două mașini de spălat haine pornite concomitent. 

Așa că sugestia noastră e să ieșiți din case pentru a vedea instalațiile noastre de lumină și pentru a economisi astfel energie electrică împreună, fiecare într-un fel cât se poate de responsabil. 

De altfel, studii efectuate în domenii precum evenimente muzicale de amploare (turneul Coldplay 2022, printre altele) au arătat că cel mai mare consum de curent electric în legătură cu evenimentele studiate se produce atunci când publicul vine spre locul de desfășurare al evenimentului cu mijloace private de transport și nu cu transportul public. 

Cu alte cuvinte, un meci de fotbal sau un concert de muzică, ba chiar și un festival de lumină ar deveni mai prietenoase cu mediul înconjurător dacă publicul ar folosi infrastructura publică de transport pentru a se deplasa la evenimente sau de la eveniment. 

Așa că în Cluj-Napoca vă invităm să folosiți CTP-ul, în București STB-ul și Metrorex-ul, să vă lăsați grijile acasă și să nu vă grăbiți, că n-aveți motive. Timp de 10 zile, 10 instalații fascinante de lumină vă vor aștepta în centrul orașului. 

Consum de energie la vedere

Ce mai facem în direcția asta în 2022? 

Păi simplu, vorbim și învățăm să calculăm consumul de energie electrică pentru instalații și structurile de afișat folosite, motivul fiind acela de a învăța să ne calculăm propriile amprente energetice și să vedem cum să facem alegeri mai înțelepte atunci când, ne cumpărăm echipamentele electronice, de exemplu. 

Chiar dacă a fost un an greu pentru toți, inclusiv pentru noi, ne bucurăm să fim încă o dată alături de voi, astfel că bucurați-vă de instalațiile de lumină expuse. 

Toate spațiile sunt accesibile inclusiv celor cu deficiențe locomotorii, iar evenimentele Lights On sunt mereu oferite publicului cu titlu gratuit. 

Pentru că avem nevoie de artă în viețile noastre.