Timișoara a fost martora unei experiențe spectaculoase în seara zilei de 29 septembrie, când s-a ridicat cortina pentru The Night-Art Festival. Cu dorința de a aduce arta luminoase mai aproape de timișoreni, evenimentul și-a făcut debutul în Piața Victoriei în jurul orei 20:00, când și-au făcut apariția primii ”magicieni ai lumini”. În următoarele ore, aceștia au transformat noaptea într-o experiență artistică unică.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Show-ul lui K-lu: O punte vizuală și sonoră între trecut și viitor
Show-ul oferit de K-lu a fost cu adevărat de neratat. Proiecția sa inovatoare pe fațada Clădirii Operei a captivat publicul, creând încă din primele minute două punți ce s-au întâlnit sub ochii noștri – trecutul și viitorul. Fiind un artist vizual și sonor excepțional, K-lu a creat un mix de scene din filme vechi românești, acompaniate de muzică ritmată. Prin utilizarea tehnologiei și a imaginii, acesta a transformat o clădire bine cunoscută din oraș într-un ecran uriaș, oferind o experiență care a teleportat audiența într-o lume a formelor și sunetelor surprinzătoare.

Aural Eye: Viziunea s-a transformat în vizualuri
Aural Eye, duo-ul de exploratori vizuali care își exprimă viziunea artistică prin opere video-mappate, instalații interactive, creații generative și producții video, plasându-se la granița dintre opțiunile tehnice emergente, nu s-au lăsat mai prejos. Prin utilizarea instrumentelor digitale, ei caută să atingă o înțelegere mai profundă a lumii organice din jurul nostru, creând o realitate vizuală paralelă prin explorările algoritmice. Spectatorii au fost martorii unei experiențe deosebite, în care clădirile și obiectele au devenit pânze de pictură digitale, iar orașul a prins viață sub mâna lor talentată.

Giant Babies: Stropul de bucurie (și copilărie)
Giant Babies, spectacolul creat de Cia Majareta Productions (Spania), a atras privirile oamenilor încă de când ”bebelușii” au apărut în Piața Victoriei. Copiii au fost cei mai încântați de acești uriași, dar nici adulții nu s-au sfiit să țopăie pe lângă ei sau să-i îmbrățișeze. Cu fiecare mișcare adorabilă și expresie a feței, acești gigantici au adus un surâs pe fețele tuturor, transformând Piața Victoriei într-un loc al bucuriei și jocului.

Toate cele 3 momente de la deschiderea The Night-Art Festival au dovedit că arta și implicit, cultura, are puterea aceasta fantastică de a aduce oamenii împreună și de a crea amintiri. Atmosfera vibrantă a evenimentului a fost completată de reacțiile entuziaste ale oamenilor și credem că orașului i-a stat tare bine așa, în postura de muzeu interactiv în aer liber.

Un festival care continuă
Evenimentul de deschidere a fost doar începutul unei călătorii artistice fascinante. Aural Eye și Giant Babies vor reveni astăzi și mâine seară, oferind mai multe ocazii doritorilor de a experimenta magia artei nocturne. Tot ieri s-au aprins instalațiile luminoase în Iosefin, a pornit prin oraș autobuzul electric în care se joacă ”Nocturn”, o piesă despre Timișoara, și s-a dat startul tururilor ghidate pe timp de noapte, facilitate de Timișoara Tour Guide. Hai că avem pe unde să ne plimbăm în nopțile ce vin!

Transformarea Timișoarei într-un laborator cultural nocturn
The Night-Art Festival transforă Timișoara într-un laborator cultural nocturn sub emblema „Culture Doesn’t Sleep”. Arta nocturnă devine vedetă, schimbă perspective și oferă vizitatorilor experiențe inedite. Cu evenimente programate până pe 12 octombrie, festivalul continuă să aducă lumină și inspirație în orașul de pe Bega, demonstrând că arta poate fi cu adevărat un liant puternic între comunitate și creație.

Timișoara a fost și va rămâne un pol de cultură și creativitate, iar The Night-Art Festival este doar unul dintre multele motive pentru care orașul strălucește și inspiră.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.