„Cercul galben este simbolul Timișoara 2023. Cercul, în variate declinări și gradiente coloristice, este elementul central al vizualurilor The Night-Art Festival. Prezența mea în echipa Lights On care organizează ediția de la Timișoara din acest an închide, cumva, la rându-i, niște cercuri. Este primul proiect «rotund» în care mă implic alături de prieteni și colegi din Cluj după 2008, anul în care am plecat la București. Când am făcut pasul spre Capitală, unde fusesem cooptat în managementul editorial al trustului de presă Ringier, am făcut-o, recunosc, cu o strângere de inimă. În primul rând, cu regretul că, prins cu organizarea redacțională, nu voi mai avea timp de scris povești, reportaje, documentare, cărți. În al doilea rând, cu regretul că mă despărțeam de o echipă tânără și ambițioasă. Primul cerc s-a închis încă din 2010: am revenit la scris mai repede decât mi-aș fi imaginat. Prin scris, m-am reapropiat, în dese rânduri, de poveștile frumoase ale Clujului – printre ele Strada Potaissa și Lights On, produse de Asociația Daisler. Faptul că am avut, acum, șansa să scriu povești pentru, nu doar despre Lights On închide un alt cerc, iar faptul că lucrez din nou alături de Andi Daisler și Ciprian Butnaru, doi dintre foștii colegi de redacție de la Cluj, închide un alt cerc.

În 2008, când am plecat la București, Clujul de-abia ce ieșise din «bezna» epocii Gheorghe Funar, când luminițele de sărbători mai mult nu erau decât erau, iar dacă erau, erau neapărat roșii, galbene și albastre. Dacă azi Clujul e altfel e și datorită unor tineri precum cei despre care am avut bucuria să scriu în paginile acestui ghid. Energia lor, scăpărătoare în multe momente, este «instalația» mea favorită de la The Night-Art Festival. O instalație vie, așa cum promite să fie și festivalul”.

______

Ciprian Rus este jurnalist și trainer media. Îl puteți citi în paginile revistei „Formula AS” și pe site-ul www.lead.ro.