Născut în Estul Berlinului în 1962, Sven Marquardt a devenit o figură centrală în scenele Punk, New Wave și artistice din cartierul Prenzlauer Berg al Berlinului, în timpul anilor ’80. Odată cu prăbușirea Zidului Berlinului, s-a retras temporar din lumea fotografiei pentru a se imersa în cluburile efervescente care modelau orașul. Abia la sfârșitul anilor ’90, când a început să lucreze ca bouncer la celebrul club Ostgut, Marquardt și-a reînviat fascinația pentru tema nopții.

Călătoria lui Marquardt spre statutul de reper al vieții de noapte a continuat odată cu deschiderea clubului Berghain, unul dintre cele mai renumite cluburi de techno din lume, în 2004. Inspirat de bogatul peisaj cultural al Berlinului, el a reluat fotografia, cu expozițiile sale făcând senzație la nivel mondial.

Unul dintre caracteristicile definitorii ale operei lui Marquardt este selecția meticuloasă a subiecților săi, care provin în principal din cercul său de prieteni, colegi și cunoștințe. De-a lungul întregii sale cariere, Marquardt s-a simțit atras de indivizii care ies în evidență în afara normelor sociale, fie în subteranele artistice ale Berlinului de Est din anii ’80, unde și-a început cariera, fie în Berlinul reunificat începând cu anul 2000. Subiecții săi emană încredere în sine și încarnează esența libertății, chiar și în fața adversității.

FLORA / THE LIGHTHOUSE, un spațiu cultural semnificativ din Timișoara, servește ca fundal perfect pentru expoziția Future’s Past al lui Sven, cu atmosfera sa subliniind explorarea trecutului și prezentului. În cadrul festivalului de night-art, protagoniștii nocturni ai lui Marquardt ies în evidență, creând o conexiune perfectă între momentul prezent și trecut.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest +, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Lighthouse sunt: MRB Electric, Pepsi, ATP Motors, Caralux

Partenerii proiectului sunt: Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara, BEGA, Signify, Eglo, Benq, Alikof, Green Paradise

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.