Întotdeauna când se apucă de lucru la o nouă piesă de teatru, Cătălin începe cu testul de realitate. Vor fi fiind și dăți când, cum se zice, realitatea strică o poveste bună, dar, de cele mai multe ori, realitatea bate cea mai fantezistă ficțiune. „Nu cred în artiștii boemi, deconectați de la realitate. Dimpotrivă, cred că un artist contemporan trebuie sa fie conectat la realitatea în care trăiește. Sigur, ajungi să ficționalizezi sau să anonimizezi niște situații, dar e esențial să pleci de la lucruri concrete. Pentru mine, inspirația vine de pe stradă, de la oamenii pe care-i întâlnesc, de la situații reale”, mărturisește Cătălin.

Când s-a dus de la Cluj la Timișoara ca să documenteze, alături de dramaturga bucureșteană Andreea Tănase, viața de noapte a orașului din Banat, ca să înceapă lucrul la piesa pentru „The Night Theater”, realitatea peste care a dat a fost că „singurele lucruri care unde se întâmplă lucruri noaptea sunt cluburile și sălile de «păcănelele». Chiar mă gândeam că pot să facă timișorenii noaptea, tinerii mai ales, decât să meargă să bage 10 lei la «păcănele» sau să meargă într-un club. Cred că este important să avem o alternativă la asta. Trebuie să scăpăm de perspectiva că evenimentele se pot întâmpla doar ziua – ar fi trebui să avem o zonă de oraș care e activă noaptea, care vine cu alternative și după 10 seara, mai cu seamă într-un oraș mare, studențesc, care se vrea efervescent și care ar trebui să fie și mai efervescent în perioada asta, fiind Capitală Culturală Europeană”, crede Cătălin.

La fel ca-n viziunea sa artistică, nici în Timișoara nu se pot schimba decât printr-o intervenție în ordinea realității. Aici, piesa pe care o propun Cătălin și Andreea e un experiment nu doar prin mijloacele cu care lucrează – o piesă care se desfășoară, noaptea, într-un autobuz în mișcare! – ci prin însăși demonstrația că evenimente de genul acesta chiar se pot realiza, chiar își au locul în viața orașului, chiar își au publicul lor. Cătălin a montat mai multe piese în locuri neconvenționale și, de fiecare dată, reacția publicului a fost excelentă. „La Cluj, în cartierul Mănăștur, am proiectat o instalație video pe ușa unui garaj: unii au venit cu scaune din case, alții priveau spectacolul de pe geam, și-așa au început să participe tot mai mulți oamenii din cartier. Asta înseamnă să oferi acces la cultură unui public larg, cum ne dorim și noi, la <<The Night-Art Festival>>. Sper ca festivalul să fie un exemplu și să se mai întâmple evenimente culturale în Timișoara și în timpul nopții. Poate să fie un exemplu nu doar pentru public, ci și pentru artiștii locali din Timișoara”. Testul de realitate a fost deja bifat: „Am cunoscut oamenii în Timișoara care au fost foarte receptivi la propunerile noastre. Încă de la primele discuții, toți cei cu care colaborăm erau foarte fericiți ca am venit în Timișoara și că se întâmplă ceva în oraș!”.

______

Cătălin Mardale a absolvit Regie-Teatru, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Debutul său ca regizor într-un teatru profesionist l-a avut cu spectacolul „Prah” de Spiró Győrgy la Teatrul Municipal Baia Mare. În prezent este doctorand la Teatru și Artele spectacolului.