„Găsit oameni cu care să putem lucra, găsit fonduri cu care să putem lucra, completat hârtii fără de care nu poți lucra, cerut aprobări fără de care nu poți exista”, schițează Andi, pe linii, ca în agendă, rolul său în Asociația Daiszler și în proiectul Lights On, care aduce Nights-Art Festival la Timișoara. Pare simplu, dar zâmbetul cu care Andi asortează răspunsul nu poate masca munca uriașă din spatele proiectelor pe care le gestionează.

Cu spiritul civic înnăscut, iar cu cel critic ascuțit de formația de jurnalist, Andi Daiszler s-a mulțumit, ca noi toți să critice acid de pe margine ce nu mergea bine pe la noi. Când a văzut cât de greu vine schimbarea chiar și în cazul unor mici detalii, cum ar fi iluminatul de sărbători al Clujului natal, Andi a decis că e timpul să se implice. A finanțat prin firma familiei sale primele concursuri de idei pentru iluminat festiv care au dat un aer occidental Clujului, apoi a accelerat schimbarea făcând „upgrade”-ul de la un simplu concurs de idei la un veritabil festival al luminii, așa cum văzuse în călătoriile sale în Vest.

Felul în care s-a dezvoltat Lights On, care vine la Timișoara cu cea mai mare desfășurare de forțe din istoria sa, e mai puțin proiecția ambițiilor lui Andi și mai mult reflexia creșterii sale și a prietenilor din jurul lui ca oameni și ca profesioniști. E un detaliu important, pentru că, deși lucrează cu lumina, viziunea lui Andi nu e să producă efecte de artificii, care pocnesc deasupra orașelor noastre și atât, ci să producă schimbări – desigur, de stare, de ambient, de context, dar mai ales schimbări în felul în care ne raportăm la locurile și la oamenii de care ne înconjurăm. Luminile Lights On sunt puse tocmai pe aceste detalii fine din realitate: cum să fim mai responsabili în acțiunile noastre, cum să fim empatici, cum să privim dincolo de bula noastră, cum să regăsim farmecul locurilor și al emoțiilor uitate.

„Show, don’t tell!”, spune una dintre regulile de aur ale jurnalismului, pe care Andi l-a studiat și l-a practicat. Proiectele coordonate de Andi Daiszler, și mai cu seamă The Night-Art Festival, chiar asta își propun: să fie demonstrații „in situ” ale puterii magice a luminii. „Pentru prima oară de când există Lights On, cred foarte mult în ceea ce el va lăsa ca moștenire din prisma existenței <>-ului de la Timișoara. Punem stăpânire pe o clădire veche, închisă de ani de zile, cu care întregul oraș are o relație emoțională, și încercăm cumva să o reamplasăm în mentalul colectiv, deși pentru o perioadă foarte scurtă de timp, dar cu opțiuni ca acea perioadă să fie prelungită pe mai departe. Ce sperăm noi e ca potențialul pe care această clădire îl va devoala prin intermediul <> să fie atât de mare încât să poată continua și după Lights On”.

Cu entuziasmul său molipsitor, Andi ți-ar putea vorbi ore întregi despre planurile sale. Dar timpul e scurt, până la deschiderea luminilor The Night-Art Festival mai sunt doar câteva zile: „Show, don’t tell!”.

______

ANDI DAISZLER este președintele Asociației Daisler, PR la Daisler Print House fondator Lights On, fondator Strada Potaissa, fondator Centrul Verde, co-fondator Blue Monday, manager marketing pentru echipa Cluj-Napoca 2021 Capitala Europeană a Culturii între 2016 și 2017. Are o amplă experiență ca și comunicator și jurnalist radio/TV și presă scrisă între 2006 și 2016