Cu un background solid în banking și cu experiență în administrarea finanțelor personale ale unor personaje de Top 300 „Capital”, Ramona Bob știe mai bine ca oricine ce greutate are bugetul în susținerea unor evenimente de amploare, precum seria Lighs On din Cluj și din țară sau, mai nou, The Night-Art Festival din Timișoara. Asta cu atât mai mult cu cât Ramona e și principalul responsabil de fundraising al proiectelor Asociației Daiszler. Din păcate, în destule cazuri, marketingul nu e tocmai punctul forte al marilor companii din România, și atunci cu greu scoți de la ele bugete pentru altceva decât un mare festival de muzică, unde cântă, eventual, vreun nume mainstream. Deși anii din banking i-au deschis multe uși, conturarea primelor bugete Lights On nu a fost deloc ușoară. „Partenerii au început să înțeleagă că se expun unui public foarte mare după ce am început și noi să oferim tot mai mult cifre. Și au văzut că un festival de lumină poate strânge mai mulți oameni decât Untold-ul, de exemplu. Nu-i simplu nici să le explici conceptul: mulți cred că pui niște becuri – mai ales că ne desfășurăm activitatea aproape de Crăciun, în perioada de iarnă, ne confundă cu renii și cu moșii. «De ce să dai atâția bani pentru niște lumini?». Și atunci încerc să explic că instalațiile astea de lumină au «pedigree», că au fost expuse în cele mai mari galerii de artă, în cele mai mari festivaluri de lumină din lume, că sunt de mare valoare, și la propriu, și la figurat, că ele au o poveste, că poartă un mesaj și așa mai departe. Acum, avem deja niște parteneri tradiționali, alături de noi de ani de zile. Poate a fost greu să-i convingem la început, dar, pe parcurs, și-au crescut continuu implicarea, a crescut și expunerea lor în festival, la recomandarea lor ne-au venit și alte tipuri de parteneriate, iar ăsta e un semn bun”, crede Ramona.

Pe cât de greu se fac bugetele, pe atât de ușor se cheltuie când ai de-a face în echipă cu oameni creativi. „Se trezesc în fiecare dimineață cu altă ideea, ar mai face și aia, și cealaltă, și cealaltă. «Hai, Ramo, să facem, și vedem de unde scoatem noi banii!». Cam asta e abordarea. E foarte greu, dar nici nu-mi doresc să pun limite în expansivitatea asta, pentru că ce am urât eu toată viața a fost să simt că mi-au fost tăiate, cumva, aripile, când îmi doream să zbor. Și-atunci, niciodată nu am pornit pornit de la: avem atâta buget, facem ce putem de banii ăștia. Am pornit mereu invers: ăsta e proiectul, ne dăm cu capul de pereți să facem rost de bani. Nu ne-am pus niciodată limite, nici măcar în perioada pandemiei, când parteneriatele erau foarte greu de obținut, spre imposibil. Tocmai faptul că am fost creativi ne-a ajutat să ținem și atunci evenimentul. Iar asta a fost ceva ce partenerii noștri au apreciat foarte mult”.

Când vine vorba să tragă linia după un eveniment, dincolo de balanța contabilă, dincolo de a întoarce încrederea partenerilor prin efectele măsurabile ale evenimentelor, dincolo de împlinirea pe care ți-o aduc micile victorii operaționale, pentru Ramona adevăratele satisfacții rămân cele emoționale. „De fapt, cel mai mult asta îmi aduc proiectele noastre, satisfacții emoționale. Poate ține de și din felul meu de a fi, că sunt, structural, mai mult «giver», dar să fii omul din umbră și să vezi cum lumea se bucură de ceea ce tu te-ai străduit să le oferi gratuit – nu becuri de Crăciun, cum cred unii de prin departamentele de marketing, ci instalații unice, pe care altfel nu ar fi avut ocazia să le vadă – îți dă un sentiment foarte, foarte fain”.

______

RAMONA BOB e responsabil de fundraising și parteneriate în cadrul Asociației Daiszler. Are un doctorat în analiză și strategie de business și peste 10 ani de experiență în vânzări, fundraising și planificare financiară pentru instituții precum Raiffeisen Bank, ING Bank, BCR.