Mii de oameni au ocazia an de an să descopere locuri noi din oraș, să se lase vrăjiți de instalații special selectate de către echipa curatorială a festivalului și să iasă la o plimbare în ciuda întunericului și a vremii capricioase de afară. 

Lights On e o combinație inedită de elemente care-l poziționează nișat, în beneficiul tuturor. În continuare vrem să vă arătăm că deși nu putem acoperi tot orașul cu instalații de lumină, putem să-l punem în mișcare timp de 10 zile în căutarea următoarei instalații din tur. Și asta ne face destul de interesanți ca eveniment la nivel de oraș. 

Locuri noi: Parcul Record

Printre locurile noi descoperite în acest an se numără Parcul Record (situat în imediata vecinătate a complexului The Office, mult mai cunoscut). 

De altfel, e unul dintre locurile care ne inspiră atunci când vine vorba despre regenerare urbană, despre reactivarea potențialului existent. 

Cele două clădiri de arhitectură secol XIX care adăpostesc azi restaurantul Bruto și spațiul de co-work Stables împart o peluză ideală pentru genul acesta de manifestări la scară mare. 

Așa se face că acea peluză a devenit spațiul cel mai potrivit pentru Diva, lucrarea francezului Thomas Voillaume. 

Și, după reacțiile primite de la voi (pe social media sau față în față), e spațiul de care v-ați îndrăgostit și voi, cei care ați ajuns aici pentru prima dată. 

De altfel, apreciem și mai mult când cei pe care ajungem să îi vizităm apreciază efoturile noastre, mai ales că suntem un festival oferit comunității cu titlu gratuit. 

Așa se face că, cei de la Bruto au ales să-și arate susținerea față de Lights On iluminând în mov clădirea lor pentru un impact vizual și mai puternic. 

Așa că dacă vă întrebați și voi ce-i cu clădirea mov din Cluj în această perioadă, ei bine, să știți că sunt prietenii noștri de la Bruto care-și arată prietenia și aprecierea pentru vizita făcută în preajma lor. 

Și cum vizita nu se poate încheia/porni pe stomacul gol, intrați fără grijă la final/început de tur pentru a le verifica meniul, mai ales că în această perioadă e adaptat și „iluminat”. 

Mulțumim pentru sprijin. 

Locuri noi: Hampton by Hilton

Hampton by Hilton e unul dintre hotelurile centrale extrem de bine poziționate. Mai ales când festivalul se desfășoară în vecini, respectiv în zona Parc Record/The Office. Așa se face că am decis să avem una dintre instalațiile prezente în festival și în lobby-ul partenerilor. 

Lucrarea Cristinei Toadere se potrivește perfect în spațiul disponibil, nu interferează cu elementele de decor și strălucește pentru că se află la intersecția dintre lumină și materiale textile. 

Intrați, așadar, și vizitați una dintre instalațiile parte din line-up-ul Lights On care provine de la un creator local pe care sperăm să-l vedem din nou expunând cât mai curând și la nivel european. 

Asociația Daisler prin Lights On sprijină eforturile creative ale minților care-și doresc să exploreze zona de instalații de lumină și speră ca acest domeniu să crească tot mai mult de la an la an. 

Locuri noi: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Pentru prima oară, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este spațiu expozițional în cadrul festivalului Lights On. Și ne bucură foarte mult că inițiativa de asociere a pornit de la ei, cunoscându-ne trecutul și realizările.

Ne bucurăm și mai mult că am putut expune în zona de intrare a muzeului o lucrare aparținând tot unui artist român, respectiv Teodor Buruiană. 

„Omul în lume și lumea în om” e o lucrare care vorbește de la sine prin siluetele umane care simbolizează tipologii existențiale. 

Totodată, instalația exprimă culoare și optimism, elemente de care avem nevoie în această perioadă mai mult ca oricând. 

Tot pentru Lights On, accesul în Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei e permis (în holul expozițional) și după ora 17, respectiv, accesul e permis până la ora 22 în fiecare seară, publicul având și o oprire chiar în centrul orașului în turul din acest an. 

Locuri noi: The Office

Chiar dacă poate ați mai văzut The Office, vă garantăm că n-ați mai văzut niciodată complexul de business îmbrăcat în lumină albastră (prietenii de la Why Not Us sunt responsabili pentru asta), găzduind nu una, ci două instalații de lumină. 

Daniel Popescu și a lui in[visible] fură scena, copleșind publicul încă de la intrarea în imensul tunel arhitectural.

De cealtlă parte, Museum of the Moon nu mai are nevoie de nici o introducere, doar de explicația faptului că proporțiile între lucrare (diametrul de 7 metri) și clădire (lățimea spațiului în care e ridicată de la sol e de doar 9 metri) potențează incredibil de bine povestea ei. 

Avem de-a face cu Museum of the Moon încapsulată într-o manieră extrem de diferită față de cea din Biserica Piaristă, din 2018. 

Vă invităm așadar la plimbare.

Cuvinte cheie: accesibilitate & acces liber

Toate locațiile de expoziție Lights On sunt în acest an locații la nivelul solului, astfel că ele nu prezintă dificultăți crescute pentru cei cu deficiențe locomotorii. 

Cu alte cuvinte, e un evenimente 100% accesibil. 

De asemenea, accesul la evenimentele Lights On au fost și vor fi gratuite, întrucât lucrăm cu entități publice și private care susțin financiar acest demers pentru ca noi să putem avea cât mai mulți vizitatori. 

În contextul în care România e ultima țară din Uniunea Europeană în materie de consum de cultură, credem că un astfel de demers este cât se poate de justificat.

 

Hartă cu 11 opriri

Cel mai impresionant lucru este însă fără doar și poate harta, de care aveți nevoie pentru a explora zona din oraș care ne intersează în acest an. Distanța de 4 km care acoperă toate instalațiile (de la Podul Elisabeta la Iulius Parc) sau invers poate fi parcursă cel mai simplu pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Nu încurajăm plimbarea între obiective cu mașina pentru că nici noi nu facem asta, dar încurajăm ca pe traseu să vă opriți ori de câte ori aveți nevoie, încurajăm să discutați între voi despre lucrurile descoperite și poveștile citite, vă încurajăm să dați artei în stradă o șansă unică. 

Aici la Cluj-Napoca. Oraș care în timpul Lights On devine o galerie de artă imensă.

Voi ce zone noi din oraș ați descoperit?