Într-o încercare îndrăzneață de a aduce teatrul mai aproape de comunitate și de a explora întunericul misterios al nopții, regizorul Cătălin Mardale și dramaturga Andreea Tănase au colaborat la crearea unei piese de teatru unice despre siguranță pe timp de noapte în Timișoara.

I-am întrebat cum speră ca Night Theater să influențeze discuția publică despre acest subiect, în special pentru femei. Andreea spune că a preferat ca tema de discuție să fie reprezentată subtil în text, să se regăsească sub forme diferite în mai multe fragmente de situații și povești. Crede că cel mai bine poți să încerci să pornești o discuție pe o anumită temă printr-o poveste cu care poți, ideal, empatiza, măcar parțial. Mai crede, pe de altă parte, în ilustrarea anumitor personaje, comportamente sau situații pe care poate nu te-ai aștepta să le vezi în mod normal și care vin să te surprindă într-o oarecare măsură.

Nu îmi place să fiu tezist sau să dau verdicte. Dacă după spectacolul ăsta vom fi o secundă mai atenți la nevoile celor din jurul nostru, pentru mine reprezintă un câștig, completează Cătălin.

Piesa invită publicul la o călătorie introspectivă, să reflecteze asupra propriilor experiențe și a felului în care privim și interpretăm lumea din jurul nostru. În final, teatrul, în esența sa cea mai pură, este despre confruntare, empatie și transformare. „Night Theater” promite să fie nu doar o piesă de teatru, ci și un punct de plecare pentru o discuție vitală în comunitate.

______

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

The Night-Art Festival este prezentat de George, inovație BCR.

Sponsorii Lights On – The Night-Art Festival sunt: Fan Courier, Iulius Town, ATP Motors, Pepsi

Partenerii proiectului sunt: Leeds City Council, Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Partenerii de comunicare sunt: Getica OOH, Galeriile Aushopping, Kiss Fm, Euromedia, Pressone.ro, G4Media.ro, World Wide Print, Daisler Print House, Știri din România, Tion, Express de Banat, IQOOL, Zile și Nopți, Știri de Timișoara, NewsVest, Adevărul, TVR, Radio Timișoara, România Pozitivă, Best of Timișoara.