În 2019 am transmis dorul românilor din Londra. În 2020 am reaprins dorul locurilor de mult uitate, ale României. În 2021 am continuat povestea dorului peste ocean, în metropola Chicago. În 2022 vom scrie istorie, transmițând dragostea și dorul din capitala Statelor Unite ale Americii, Washington, D.C..
În toți acești ani, „MI-E DOR DE TINE” a devenit mai mult decât un mesaj. Instalația creată de asociația Daisler și susținută de CEC Bank este o poveste de sine stătătoare, care poartă cu ea zâmbete și lacrimi, emoții și trăiri intense, fiecare sentiment resimțit de toți cei care au întâlnit-o măcar odată. Este un element care reușește să creeze conexiuni puternice, să dărâme bariere inimaginabile și să unească sufletele oamenilor aflați departe unii de ceilalți. Ea este acum povestea noastră, a tuturor.
Într-o seară, în drum spre casă de la muncă, vorbeam cu fetele mele la telefon. La câteva minute după încheierea apelului, mi-a apărut în față semnul „ MI-E DOR DE TINE”. Mi se părea ireal, nu înțelegeam ce se întâmplă. Le-am sunat înapoi, m-am apropiat de semn și le-am arătat și lor. Am stat acolo jumătate de oră, plângând toți trei la telefon. Nu m-am mai simțit de mult timp atât de aproape de ele. – Valentin, român care locuiește în Londra
Instalația va fi amplasată deasupra apei, în portul The Wharf D.C., în locul care leagă capitala Statelor Unite ale Americii de Potomac River. Acest simbol românesc va fi înconjurat de cele mai mari atracții turistice ale Washington, D.C., cum sunt The White House, Holocaust Memorial Museum, Arena stage, International Spy Museum, Museum of the Bible, Nationals Park & Navy Yard și multe altele. Un simbol pur românesc va face parte, pentru o lună și jumătate, din circuitul celor mai cunoscute instituții culturale din capitala Statelor Unite.
Ea se va aprinde în data de 14 Februarie, odată cu Valentine’s day. Astfel, se va crea o legătură nemaiîntâlnită între acest simbol pur românesc și sărbătoarea specific americană. Împreună, cele două elemente vor deveni promotoarele iubirii nemărginite, autentice, ale emoțiilor fără bariere, dar mai ales, ale dorului de cei dragi.
Cu toate că este o sintagmă intraductibilă în orice altă limbă, ea traduce emoții și povești, pe limba tuturor celor care au simțit măcar odată în viață dorul. Cu fiecare expoziție, instalația „MI-E DOR DE TINE” ne arată că imposibilul poate să devină posibil, că poveștile chiar devin realitate și că sentimentele pure și sincere reușesc să parcurgă orice distanță.
Aș vrea ca oamenii să știe că o poveste bună funcționează ca un imbold, declanșează un scop în suflete și minți și lucrează la suportul emoțional și moral de care au nevoie cei mai mulți aflați departe de casă. Noi suntem aici și asta înseamnă că suntem gata să ascultăm toate poveștile și dificultățile celor care vor să ni le împărtășească. Faptul că noi, din Cluj-Napoca, am reușit să ajungem în doar 4 ani cu acest proiect în Washington DC e o dovadă a faptului că orice e posibil câtă vreme e planificat și asumat și pași logici și firești se fac zi de zi în direcția respectivă. Aș vrea ca oamenii să știe că noi, Asociația Daisler, suntem aici și vom fi aici cât va fi nevoie – Andi Daiszler, fondatorul Lights On România.
Ea va fi aprinsă până în data de 31 Martie 2022, timp în care vă invităm să o vizitați, să vă spuneți povestea despre dor și să vă dați frâu liber emoțiilor.

CEC Bank ne susține în alinarea dorului celor aflați departe de casă.

Mulțumim Institutul Cultural Român din New York, Ambasada României în Statele Unite ale Americii, Daniela Kammrath, Southwest Business Improvement District & The Wharf.